Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν εργοδότρια στην Πάρο να ζητά από εργαζόμενη μητέρα, να βάλει και την ανήλικη κόρη της να εργαστεί, προκειμένου να καλύπτεται το αντίτιμο στο προσφερόμενο κατάλυμα, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, των βουλευτών Χρ. Κατσώτη του ΚΚΕ και Ν. Ηλιόπουλου της Νέας Αριστεράς με θέμα την πρόσφατη εγκύκλιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Το διάβασα και «τρελάθηκα» είπε η κυρία Κεραμέως, η οποία σημείωσε ότι, ενώ ζήτησε αμέσως από την Επιθεώρηση Εργασίας να διευκρινίσει το ζήτημα, διαπιστώθηκε ότι «δεν υπάρχει καταγγελία». Απευθυνόμενη μάλιστα στον κ. Ηλιόπουλο που έθιξε το θέμα, τον κάλεσε να παράσχει στην Επιθεώρηση Εργασίας τα στοιχεία που διαθέτει το κόμμα του, ώστε να μπορέσει σήμερα, αμέσως, να προχωρήσει στον αναγκαίο έλεγχο. Η χθεσινή είδηση είναι το σήμα το οποίο δείχνει, πού πηγαίνει η πολιτική σας, είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Ζήτησα από την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει επειγόντως την αναφορά αυτή. Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων παιδιών. https://t.co/x2s2nTbQDJ
— Niki Kerameus (@nkerameus) July 12, 2024
Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η κυρία Κεραμέως είπε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος θα αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του, ενώ, στην κριτική ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στους εργοδότες τον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων στη βιομηχανία, εκτείνοντας έτσι τον χρόνο εργασίας τους, σημείωσε ότι αποτελεί πάγια πρόβλεψη στο νομικό μας πλαίσιο, από το 1965. Η προετοιμασία των εργαζομένων, πχ να βάλουν τη στολή τους, να χτυπήσουν την κάρτα τους κά, «δεν περιλαμβάνεται στις ώρες εργασίας». Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, ισχύει εδώ και δεκαετίες και δεν έχει αμφισβητηθεί, υπογράμμισε υπουργός Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης είπε ότι, κάτ’ έθιμο και μέσα από την πάλη των εργαζομένων οι εργαζόμενοι χτύπαγαν κάρτα μόλις πήγαιναν στο εργοστάσιο, και ότι μέσα ήταν και ο χρόνος της προετοιμασίας.. «Τώρα, εσείς ξεθάψατε ένα νόμο του 1965 για να κάνετε δώρο μία ώρα στους εργοδότες» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Τι αναφέρει η καταγγελία
Σύμφωνα με την καταγγελία, στην Πάρο μία ιδιοκτήτρια τουριστικής επιχείρησης η οποία συμφώνησε για την πρόσληψη για σεζόν, μιας μητέρας μονογονεϊκής οικογένειας με τον όρο της δωρεάν διαμονής της εργαζόμενης σε δωμάτιο της επιχείρησης, όταν εκείνη εμφανίστηκε μαζί με την ανήλικη κόρη της, φέρεται σύμφωνα με την καταγγελία να αρνήθηκε να επιτρέψει την εγκατάσταση και του κοριτσιού στο δωμάτιο. Το εξωπραγματικό είναι μάλιστα ότι φέρεται να αιτιολόγησε την άρνησή της αναφέροντας ότι μόνο εργαζόμενοι μπορούν να μείνουν σε αυτούς τους χώρους, άρα αν η μικρή κόρη της υπαλλήλου ήθελε να μείνει, θα έπρεπε να δουλέψει και εκείνη!
Το θέμα ανέδειξε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενημερώθηκε σχετικά, από τον πρόεδρο της παραπάνω ομοσπονδίας. Η κ. Αχτσιόγλου στην ανάρτησή της κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή της ανήλικης εργασίας και της εργοδοτικής ασυδοσίας και για απαξίωση του ΣΕΠΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Reuters: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
Έρευνα: 2 στους 3 εργαζόμενους στερούνται διακοπών – Οι Αμερικανοί παίρνουν τη λιγότερη άδεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ