Οι συνεχόμενες πυρκαγιές που εκδηλώνονται στο νησί της Ζακύνθου μεγαλώνουν τις υποψίες για το σενάριο του εμπρησμού. Τα χτυπήματα έχουν κορυφωθεί, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλον τρόπο, πως είναι δυνατόν να ξεσπάνε 9 διαφορετικά πύρινα μέτωπα σε ένα μέρος, με τέσσερα από αυτά τα πύρινα μέτωπα να ξεσπάνε τα μεσάνυχτα σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις και με διαφορές λεπτών.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου, μιλά ανοιχτά για εμπρησμό. Ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς εμφανίστηκε βέβαιος πως πίσω από τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς που ανέκυψαν χθες στο νησί, κρύβεται ανθρώπινη δραστηριότητα. «Αύριο το πρωί θα πρέπει να ξεκινήσουν ανακρίσεις», πρόσθεσε ο κ. Κολοκοτσάς.
Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι που σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και οι κάτοικοι εκφράζουν τώρα τους φόβους τους για αγροτικές καλλιέργειες και στάβλους με ζώα. Ήδη έχει καταστραφεί μία αγροικία που ήταν ωστόσο εγκαταλελειμμένη.
Από το προηγούμενο ύποπτο μπαράζ πυρκαγιών είχαν βρεθεί στο νησί αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, που δεν κατέληξαν κάπου, αλλά όπως φαίνεται η έρευνα θα συνεχιστεί, ούτε το drone της Πυροσβεστικής είχε καταφέρει στις περιπολίες του να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις, όμως επίσης αποφασίστηκε να επιστρέψει και να πραγματοποιήσει εκ νέου περιπολίες.
Στο νησί επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες, ενώ από τα ξημερώματα στη μάχη έχει ριχτεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από οχήματα και άνδρες που έχουν μεταφερθεί στο νησί από πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος, όμως το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο λόγω και των ισχυρών ανέμων. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν και οι ντόπιοι με τρακτερ και ιδιωτικές υδροφόρες.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.
«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».
Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.
Ο κ. Καπέλιος τόνισε οτι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.
Σε ότι αφορά την κατάστασταση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα ειναι σε εξέλιξη.
Μόνο χτες το βράδυ και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές στην περιοχή των Βολίμων, με μικρή διαφορά η μία απο την άλλη. Στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν άλλες δύο πυρκαγιές σήμερα το πρωί, η μία στις 08.00 και άλλη την 08.30, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ λίγο αργότερα εκδηλώθηκε και η πυρκαγιά στην Δάφνη.
Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη στην Ζάκυνθο είναι οι εξής πυρκαγιές, που ελδηλώθηκαν:
1. στις 11/08/2017 και περί ώρα 13:33 στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα
2. στις 12/08/2017 και περί ώρα 15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
3. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
4. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
5. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:30 στην περιοχή Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων
6. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:32 στην περιοχή Σκούτα ‘Ανω Βολίμων
7. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.00 στην περιοχή Ασκός Βολίμων
8. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.30 στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Βολίμων
9. στις 13/08/2017 και περι ώρα 10.15, στην περιοχή Δάφνη.
Η πέμπτη πυρκαγιά στις Βολίμες, που εκδηλώθηκε την 01.00, στην περιοχή Μεγαλώνι, έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Συνολικά στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.
Πρόβλημα και στην Κεφαλλονιά
Πρόβλημα υπάρχει όμως και στην Κεφαλονιά, όπου στο ίδιο διάστημα των δύο ημερών (11-12/8/2017), εκδηλώθηκαν συνολικά 8 πυρκαγιές, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και εκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμών.
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
Από όλες αυτές τις πυρκαγιές σε εξέλιξη είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ζακύνθου, ενώ η χθεσινή στο Κορωπί Αττικής είναι οριοθετημένη και δεν εμπνέει ανησυχία.
Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) και πάλι για την Ζάκυνθο καθώς και για: την Πελοπόννησο, την Αττική, τους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, και Κύθηρα.
Πηγή: protothema.gr