Το ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ γίνονται συχνά “θύματα” λεκτικών και σωματικών απρόκλητων επιθέσεων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν είναι είδηση. Δεκάδες περιστατικά συμβαίνουν -και δυστυχώς δεν καταγράφονται παρά μόνο όσα έχουν ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές ασθενοφόρων ή και τραυματισμό πληρωμάτων- κατά τις διακομιδές ασθενών, με τους συγγενείς να μην μπορούν να διαχειριστούν τη φόρτιση ή και να μην αντιλαμβάνονται τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις του συστήματος και να επιτίθενται στους διασώστες.

Το πιο πρόσφατο -αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο- συμβάν που καταγράφηκε και έχει καταγγελθεί στο protothema.gr, εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, έλαβε ομως πρωτοφανή τροπή, με τη… συμμετοχή και του επικεφαλής του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο ΑΤ Αμπελοκήπων, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, συγγενής ασθενούς που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο θεώρησε ότι δεν ήταν άμεση η ανταπόκριση του Κέντρου και του οχήματος και όταν το ασθενοφόρο ολοκλήρωσε τη διακομιδή της ασθενούς, επιτέθηκε εναντίον του πληρώματος με προπηλακισμούς. Στη συνέχεια έσπασε το παρμπρίζ και τον καθρέφτη του ασθενοφόρου – σημειωτέον πως επρόκειτο για καινούριο όχημα από τον στόλο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως ανέφερε το πλήρωμα, η ασθενής παρελήφθη από το Ζεφύρι Αττικής με σχετική καθυστέρηση μίας ώρας λόγω του μειωμένου αριθμού ασθενοφόρων που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί πως στο λεκανοπέδιο συνήθως κινούνται σε καθε βάρδια 55-58 ασθενοφόρα. Κάποιες ημέρες, όπως την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, επιχειρούν μόλις 50 ασθενοφόρα.

Στο ΑΤ Αμπελοκήπων, όπου βρέθηκαν οι διασώστες και ο συγγενής της ασθενούς, έσπευσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, που την περίοδο εκείνη ασκούσε χρέη Προέδρου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος αντί να ασκήσει μηνυτήρια αναφορά ως όφειλε, άρχισε να διαπραγματεύεται με τον πατέρα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης – ο οποίος δήλωσε πως ειναι και πρόεδρος των Ρομά της περιοχής- για τη ζημιά που προκάλεσε ο γιός του στο ασθενοφόρο. Η εξέλιξη αιφνιδίασε ακόμη και τους αστυνομικούς!

Διότι ο κ. Μυλωνάς έλαβε το ποσό των 1.000 Ευρώ από τον πατέρα του δράστη προκειμένου να κλείσει η υπόθεση. Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, “η τύχη των χρημάτων μέχρι σήμερα αγνοείται και η επισκευή του ολοκαίνουριου ασθενοφόρου εκκρεμεί. Το όχημα βρίσκεται παρκαρισμένο μαζί με τα υπόλοιπα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα οχήματα στο προαύλιο του ΕΚΑΒ”. Λέγεται δε πως ο πατέρας του δράστη πήγε στο κέντρο του ΕΚΑΒ λίγες ημέρες μετά το συμβάν και ζήτησε απόδειξη απο τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ για τα χρήματα που του είχε δώσει προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει καμία οικονομική ή άλλη εκκρεμότητα σε βάρος του.

“Πώς να αναδείξουμε τα περιστατικά βίας εναντίον μας και να πείσουμε την πολιτεία να αυστηροποιήσει τις ποινές όταν ο ίδιος ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ κάνει τέτοιες συναλλαγές; Αντί να κάνει μήνυση για να αποτρέψει παρόμοιες συμπεριφορές, παζαρεύει τις ζημιές και αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους απαξιώνει ολα τα μάχιμα στελέχη του ΕΚΑΒ” αναφέρουν οι εργαζομενοι, σχολιάζοντας τη στάση του επικεφαλής του Κέντρου.

Το protothema.gr αναζήτησε τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση του σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Περιστατικά βιαιοπραγίας που έχουν καταγραφεί το τρέχον έτος

Οι απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος διασωστών και ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους είναι συχνές. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι Ρομά αναδεικνύονται συχνά πρωταγωνιστές τέτοιων περιστατικών. Τον τελευταίο χρόνο εχουν καταγραφεί θλιβερά συμβάντα δις βάρος των πληρωμάτων, συνήθως ομως λαμβάνουν έκταση ακομη και εντός του Κεντρου οταν προκύψει τραυματισμός η υλική φθορά. Καποια απο αυτα που καταγγέλθηκαν ειναι τα εξής:

Στις 4 Οκτωβρίου κατά διάρκεια διακομιδής επείγοντος περιστατικού στην περιοχή του Ασπρόπυργου (πλησίον καταυλισμού) οι διάσωστες του ασθενοφόρου Β35 δέχτηκαν προπηλακισμούς από Ρομα.

Τον περασμένο Αύγουστο, δυο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τη διάρκεια διακομιδής, ένας ψυχικά ασθενής/ χρήστης ουσιών προπηλάκισε το πλήρωμα του οχήματος Β31. Η επιθετική του συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του ενός διασώστη. Χρειάστηκε η παρέμβαση και η συνοδεία της Αστυνομίας για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στις αρχές του ίδιου μήνα αναφέρθηκε πως Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θήβας στην περιφερειακή Θηβών-Λιβαδειάς (θέση Πυρί) πλησίον της αερογέφυρας. Μία από αυτές χτύπησε το παρμπρίζ του ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να προκαλέσει τρύπα και θραύσματα να εκσφενδονιστούν εντός του οχήματος βάζοντας σε κίνδυνο τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή αυτή της Θήβας έχουν συμβεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά πράγμα για το οποίο έχει ενημερωθεί η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Τον περασμένο Ιούλιο κατά την παράδοση περιστατικού στο νοσοκομείο Αττικόν η διασώστρια του πληρώματος ασθενοφόρου Β23 δέχτηκε λεκτική επίθεση και υπέστη κάκωση στο δεξι ισχίο, οταν της έσπρωξαν επάνω της το φορείο.

Άλλη απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση δέχθηκε πλήρωμα του ΕΚΑΒ Αθήνας κατά την διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού τον Ιούνιο. Ενώ σωματική και λεκτική επίθεση σε γιατρό Κινητής Μονάδας του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Ιλίου αναφέρθηκε τον ίδιο μήνα.μ

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2013 Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, Ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Επίσης έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στους Υπουργούς Υγείας από τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, οι εργαζομενοι είχαν προτείνει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με τη θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος για τις επιθέσεις σε βάρος τους κατα την άσκηση των καθηκόντων τους είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες) όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ζητούσαν δε και στις δυο περιπτώσεις να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη.

“Η ψήφιση ειδικής ποινικής διάταξης θα μπορούσε να αιτιολογηθεί όχι μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες έντασης και ψυχικής φόρτισης που εργαζόμαστε, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο φαινομένων βίας (στα οποία πρακτικά είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή), αλλά και από την διαφοροποίηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Εφόσον, η άσκηση βίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσβάλλει απλώς το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας ή τιμής των υπαλλήλων (η οποία με γενικό τρόπο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις), αλλά παρεμποδίζει και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και την ζωή των ασθενών” αιτιολογούσαν την πρότασή τους. Τόνιζαν τέλος ότι η οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη θα είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνον με τη συνεργασία της αστυνομικής αρχής, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν έγκαιρη επέμβασή της και η σύλληψη των δραστών.

Πηγή: protothema.gr