search icon

Ελλάδα

«Καρούζος Gate»: Στο σφυρί νέα ακίνητα στο κέντρο της Γλυφάδας

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Carouzos Real Estate και αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες κ.α.) που βγαίνουν με συνολική τιμή εκκίνησης 1,79 εκατ. ευρώ στις 26 Ιουλίου

Μετά από αρκετούς μήνες «σιγής» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένα νέο πακέτο σφυριών έρχεται για την Carouzos Real Estate, από τους βασικούς εταιρικούς βραχίονες του διαβόητου σκανδάλου με τα ακίνητα, γνωστού και ως «Καρούζος Gate».

Στην προκειμένη περίπτωση έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου, 16 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν ισάριθμες οριζόντιες ιδιοκτησίες σε κτιριακό συγκρότημα της Γλυφάδας. Αυτό βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Ανδρέα Λαζαράκη 45, δηλαδή σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Στη συγκεκριμένη διεύθυνση, εξάλλου, δηλώνεται και η έδρα της ίδιας της εταιρείας η οποία εδώ και χρόνια έχει προσωρινή διοίκηση διορισμένη από το δικαστήριο.

Ειδικότερα, οι πλειστηριασμοί αφορούν διαμερίσματα, αποθήκες καθώς και μελλοντικούς επαγγελματικούς χώρους, με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από τις 3.500 ευρώ και να φτάνουν στις 259.000 ευρώ. Η συνολική τιμή εκκίνησης και για τις 16 οριζόντιες ιδιοκτησίες διαμορφώνεται σε 1.778.500 ευρώ.

Τα ακίνητα βαρύνονται με δεκάδες προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις, ενώ επισπεύδουσα του επικείμενου μαζικού πλειστηριασμού είναι η Cepal. Θα πρέπει να σημειωθεί η κατάσχεση έγινε για 250.000 ευρώ που είναι μέρος συνολικής οφειλής ύψους 7.091.350,62 ευρώ (πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κλπ).

Τα άλλα «φιλέτα» και το σκάνδαλο

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στο σφυρί και έχουν αλλάξει χέρια δεκάδες ακίνητα της Carouzos. Μεταξύ αυτών ακίνητο-φιλέτο πάνω στην παραλιακή και σε απόσταση αναπνοής από την έκταση του Ελληνικού, που βγήκε στα 4,1 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ, μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη, όπως αγροτεμάχιο 45 στρεμμάτων στο Γαζί Ηρακλείου, εμπορικό κέντρο στο Γέρακα που κατακυρώθηκε στα 10,2 εκατ. ευρώ καθώς και αρκετά ακόμη εμπορικά ακίνητα στην Αττική.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη ήταν μέρος του σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνίστησαν ο Γιάννης Καρούζος και η (πρώην) σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Οι δύο αυτοί βασικοί «εγκέφαλοι» της υπόθεσης μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα ενός «γαλαξία» εταιρειών έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα γινόταν «ξέπλυμα χρήματος» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό.

Στα τέλη του 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το οικοδόμημα άρχισε να κλυδωνίζεται και ακολούθησαν τα «αποκαλυπτήρια» και η κατάρρευση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους και στον Γιάννη Καρούζο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ (οδηγήθηκε και παραμένει στη φυλακή), στη δε πρώην (πλέον) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο Έλον Μασκ έχασε 13 δισ. δολ σε μια ημέρα!

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για «Έντεχνο» με… καταιγισμό σφυριών (pics)

Ευτύχης Βασιλάκης: Σε υψηλά επίπεδα και φέτος η Autohellas μετά τη χρονιά-ρεκόρ του 2022

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version