search icon

Ελλάδα

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Χιλιάδες ιδιοκτήτες τρέχουν να δηλώσουν καθαρισμούς οικοπέδων – Πληθαίνουν τα αιτήματα για παράταση

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων - Η πλατφόρμα θα παραμείνει άτυπα ανοιχτή και μετά τη λήξη της προθεσμίας

Σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας (την ερχόμενη Παρασκευή, 31/5) για την υποβολή δηλώσεων σχετικά με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά και μέσα σε δασικές εκτάσεις. Παρά το γεγονός ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, για τεχνικούς κυρίως λόγους.

Παράταση, άλλωστε, ζητείται και για την υποβολή των δηλώσεων για τους καθαρισμούς οικοπέδων, η πλατφόρμα για τις οποίες έχει ανοίξει και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παραμείνει άτυπα ανοιχτή δεχόμενη δηλώσεις και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Αντίστοιχα, για την περίπτωση του Κανονισμού Πυροπροστασίας για ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα, με τις δηλώσεις να κατατίθενται από τους τεχνικούς επιστήμονες –στους οποίους πρέπει να απευθύνονται οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων- στους οικείους Δήμους.

Με ένα μεγάλο ποσοστό των ΟΤΑ, ωστόσο, να δηλώνει αδυναμία να διεκπεραιώσει τη διαδικασία και να προχωρήσει τους ελέγχους που προβλέπονται από την ΚΥΑ για τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αλσών, αναμένεται και εδώ η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε όσους ζητούν αναστολή του μέτρου για φέτος ή (νέα) «γενναία» παράταση (μεταξύ των οποίων η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Ο κανονισμός εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, αφορά τα ακίνητα που έχουν κτίσμα και βρίσκονται εντός δασών, δασικών οικοσυστημάτων, δασικών εκτάσεων, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών, είτε είναι δηµόσιες, είτε αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

Αφορά επίσης τα ακίνητα με κτίρια σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών), τα οποία βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή που βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, επικεντρώνεται στα πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τις φωτιές τόσο του περιβάλλοντος χώρου, δηλαδή των υπαίθριων κατασκευών, των φυτεύσεων, των επιστρώσεων των ακάλυπτων χώρων κ.ά., όσο και του εξωτερικού μέρους των κτιρίων, δηλαδή των κουφωμάτων, των στεγών, του υλικού των τοίχων κ.ά.

Προβλέπει μέτρα όπως η υποχρεωτική περίφραξη ακόμα και για υφιστάμενα κτίρια, η αντικατάσταση ή προσθήκη σίτας με μεταλλικές ίνες στα κουφώματα του κτιρίου, για τα ακίνητα υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, αλλά και την επένδυση του κτιρίου με άκαυστα υλικά (όπως πέτρες, τούβλα) σε περίπτωση ανακαίνισης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version