«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σωστό να προωθηθεί μια ρήτρα κλιματικής αλλαγής σε κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται προς ψήφιση», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή.
Όπως διευκρίνησε με τον όρο «ρήτρα κλιματικής αλλαγής» εννοεί τη συμπερίληψη σε κάθε νομοσχέδιο -στις περιπτώσεις όπου είναι εφικτό- δράσεων οι οποίες υπηρετούν αυτόν τον στόχο, αλλά και την αποφυγή υιοθέτησης μέτρων που θα επιβαρύνουν το κλίμα.
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε επίσης:
«Δεκαοκτώ από τα τελευταία 20 χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τον καιρό έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Έχουμε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται άμεσα με την διάδοση ασθενειών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πανδημιών.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι και μόνο αυτά τα στοιχεία αρκούν για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος –αλλά και την αμεσότητα- της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ανάγκη για άμεσες λύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει συνειδητοποιήσει και γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνδέεται άμεσα με το νέο Ταμείο Ανάκαμψής της για το οποίο διαπραγματεύεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες».
Στη Συνεδρίαση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος έχει θέση αναπληρωτή Προέδρου στο Συμβούλιο. Ο κ. Αραβώσης, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε την ανάγκη γρήγορης εκπόνησης των περιφερειακών σχεδίων κλιματικής αλλαγής που εκκρεμούν αλλά και τη σημασία της διατομεακής προσέγγισης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αποτελείται από εκπροσώπους Υπουργείων, της Ακαδημαϊκής κοινότητας (μεταξύ των οποίων ο Έλληνας εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής, Χρήστος Ζερεφός και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης), της κοινωνίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.