search icon

Ελλάδα

Ισραηλινοί επιχειρηματίες σταματούν συνεργασίες με την Τουρκία – Στρέφονται στην Ελλάδα για εισαγωγές

Η χρυσή ευκαιρία των Ελλήνων παραγωγών να καλύψουν το κενό - Σταματούν εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία στο Ισραήλ

Με τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας να έχουν διαρραγεί και ως απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σημαντικοί Ισραηλινοί επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, κυρίως ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές από την Τουρκία.

Τη στιγμή που συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, ονόματι «Σιδερένια Ξίφη», υπάρχουν πιέσεις κυρίως αγροτικών συνεταιρισμών για να δοθεί προτεραιότητα και να τονωθεί η ισραηλινή παραγωγή. Πάντως, η απόφαση των επιχειρηματικών κλάδων να διακόψουν τις εισαγωγές λαμβάνεται ενώ πριν από την έναρξη του πολέμου είχαν γίνει κινήσεις επαναπροσδιοδισμού των σχέσεων με την Άγκυρα με δεσμεύσεις για την υλοποίηση οικονομικών συμφωνιών.

Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει άρδην όπως επιβεβαιώνει και στο protothema.gr ο Κόμπι Μπίττον, διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ- Ελλάδος.

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς τροφίμων του Ισραήλ, μεταξύ αυτών οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Shufersal, Rami Levy, Victory και Yochananoff, αποφάσισαν να σταματήσουν να φέρνουν εμπορεύματα από την Τουρκία, κατόπιν δηλώσεων Ερντογάν που αρνείται να κατονομάσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και συσπειρώνει τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που τηρούν φιλοπαλαιστινιακή στάση.

Στον απόηχο των τεταμένων διμερών σχέσεων, ακόμη και μικρότερης εμβέλειας εισαγωγείς διέκοψαν όλες τις παραγγελίες από την Τουρκία.

H Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη προς το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, μάλιστα πέρσι έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στη χώρα. Το σύνολο των εξαγωγών από την Τουρκία προς το Ισραήλ ξεπέρασαν τα 7 δισ. δολάρια, μία θεαματική άνοδος σε σχέση με το 2019 όπου οι εξαγωγές από την Τουρκία προς το Ισραήλ ήταν περίπου 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μπίτον, η παρούσα κατάσταση αποτελεί σοκ και η εκτίμησή του είναι πως θα μπει μεγάλο φρένο στις εισαγωγές από την Τουρκία προς το Ισραήλ και πως η χώρα του θα αναζητήσει άμεσες και ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις σε αγορές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema

Exit mobile version