search icon

Ελλάδα

Εισάγεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος παίρνει το «εισιτήριο» για να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη.

«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο εκλογικός νόμος, είπε επίσης, διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και «εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, από το 1997 και μετά, έχει θελήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ένα κόμμα με 40% πρέπει ή δεν πρέπει να κυβερνάει αυτοδύναμα;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει το στοιχείο του ρεαλισμού.

«Η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλέγει να φέρει ένα πιο αναλογικό σύστημα επειδή θεωρεί ότι είναι δικαιότερο, ένα κόμμα που παίρνει 24% να μην παίρνει κανένα μπόνους και ένα κόμμα που παίρνει 30% να παίρνει 30 έδρες μπόνους και όχι μπόνους 50 εδρών. Θα μπορούσε να επαναφέρει η κυβέρνηση τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου αλλά δεν το έκανε», είπε εξάλλου ο Θοδωρής Λιβάνιος και επισήμανε ότι, με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, «η διάταξη για τους Συνασπισμούς των κομμάτων είναι, γραμμή με γραμμή, όμοια με τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου, στο όνομα του οποίου σήμερα ομνύει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Σχολιάζοντας την θέση του Κινήματος Αλλαγής που καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο, ο υφυπουργός Εσωτερικών παρατήρησε: «οι δύο εκλογικοί νόμοι- και αυτός που φέρνει η κυβέρνηση και αυτόν που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής- αρέσει δεν αρέσει, από τον ίδιο τρόπο σκέψης διαπνέονται. Το Κίνημα Αλλαγής λέει μια έδρα για κάθε μια μονάδα. Εμείς λέμε μία έδρα για κάθε 0,5%. Αυτό δημιουργεί μια διαφορά των 35 εδρών μπόνους στη μια πρόταση, των 50 εδρών μπόνους στην άλλη πρόταση. Το όριο της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρει ο πρώτος και από το ποσοστό μένει εκτός Βουλής. Είναι περίπου στο 38% με 38% και κάτι. Όσο πέφτει το όριο αυτοδυναμίας, με βάση την κυβερνητική πρόταση, τόσο πέφτει και το όριο αυτοδυναμίας με βάση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. ‘Αρα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους».

Σχολιάζοντας την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλαζονικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ο εκλογικό νόμος έρχεται τώρα, δηλαδή, 3,5 χρόνια περίπου πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά όταν το δημοσκοπικό κλίμα άλλαζε.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλειος Υψηλάντης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος, συνιστά μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση, η οποία έρχεται σε χρονικά ουδέτερο σημείο και αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Είπε επίσης ότι ο νέος εκλογικός νόμος ανοίγει την πόρτα στην πολιτική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική, υπηρετεί τις αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου και της αντιπροσώπευσης και διαπνέεται από εκλογική δικαιοσύνη. «Για την απόφαση της κυβέρνησης, λήφθηκαν υπόψη παρατηρήσεις των κομμάτων. Το νομοθέτημα αυτό έχει λάβει υπόψη του τις προτάσεις άλλων κομμάτων για κλιμακωτή πριμοδότηση και διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή αναλογικότητα, ενισχύοντας και τα μικρά κόμματα», είπε ο κ. Υψηλάντης.

«Εμείς μένουμε πιστοί στις ιδεολογικές αρχές και αξίες και της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου. Στηρίζουμε την απλή αναλογική. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για την εύρεση πολιτικών συγκλίσεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, χωρίς καλπονοθευτικές πριμοδοτήσεις και θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση, από την επόμενη Βουλή, που θα σας στείλει μια και καλή στην αντιπολίτευση». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης δυσμενή μεταχείριση των συνασπισμών κομμάτων, απέναντι στα αυτοτελή κόμματα ενώ για την κλιμακωτή πριμοδότηση είπε ότι δεν γίνεται σεβαστή η συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου.

«Ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνησης είναι ένας νόμος που κόβει τα πόδια των συναινέσεων, των συγκλίσεων και της προοδευτικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος», ανέφερε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «αυτό που κάνετε είναι σκωτσέζικο ντους και θα λογοδοτήσετε πολιτικά γιατί ούτε δίκαιο σύστημα ούτε πολιτικά ηθικό. Δεν είναι δυνατό, πριν από λίγες εβδομάδες, να διαπραγματευόμαστε και να καταφέρνει το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει για την ψήφο των αποδήμων και όταν το πήρατε αυτό, φέρατε αυτόν τον εκλογικό νόμο. Και φέρατε έναν τέτοιο εκλογικό νόμο ενώ τα πολιτικά κόμματα υπερβατικά στέκονται απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

«Κύριος στόχος είναι να κλαπούν ψήφοι και έδρες από το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα, μέσω καλπονοθευτικών συστημάτων, προκειμένου να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και παρατήρησε: «το ΚΚΕ δεν ακολουθεί τακτική διγλωσσίας, όπως το ΜέΡΑ 25 που προτείνει ένα πλειοψηφικό σύστημα που το ονομάζει απλή αναλογική αλλά είναι σύστημα που βοηθάει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μικρότερο ποσοστό, σε σχέση και με τα σημερινά ισχύοντα. Το ΚΚΕ μιλάει για απλή, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και όρια εισόδου στη Βουλή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να φέρει απλή αναλογική αλλά δεν το έκανε. Έφερε ένα σύστημα-παραμύθι της Χαλιμάς- με μικρότερο μπόνους. Δεν δίνει 50 έδρες μπόνους, δίνει 35 έδρες», σχολίασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, με πλαφόν 3%. Όμως θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο αναλογικό για να μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, να μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί. Πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε. Βάζουμε στην άκρη το κομματικό συμφέρον, διότι για εμάς πρώτο είναι το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του πολίτη. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες μπήκαμε εδώ μέσα. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αν χρειαστεί θα πάμε σπίτι μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής».

«Έχουμε να κάνουμε με αντιπαράθεση αρχών», ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία επανέλαβε την πρόταση του κόμματος της για το εκλογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων προτείνεται, να μην υπάρχει κατώφλι εισόδου για ένα κόμμα στη Βουλή, να υπάρχουν 23 μείζονες πολυεδρικές Περιφέρειες που εκλέγουν από 10 βουλευτές η κάθε μία, με απλή ανόθευτη αναλογική και μέχρι 4 σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εκλέγονται 230 βουλευτές. Επίσης να εκλέγονται 12 βουλευτές επικρατείας σε ακριβή αναλογία με το εκλογικό αποτέλεσμα. Να καθιερωθούν ελάσσονες μονοεδρικές περιφέρειες με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλα τα κόμματα και να εκλέγονται βουλευτές εκείνοι που έχουν την υψηλότερη κατάταξη προτίμησης και θα έχουν συγκεντρώσει το 50+1.

Exit mobile version