«Ισχνή» υπήρξε η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 10 Μαϊου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Το στίγμα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης το έδωσαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι κυρίως στον δημόσιο τομέα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς η συμμετοχή των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν επί της ουσίας ….ανύπαρκτη!
Για παράδειγμα, η συμμετοχή των υπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ στην απεργία ήταν μηδενική. Τα καταστήματα του λιανεμπορίου ήταν ανοιχτά όπως και της εστίασης. Μηδενική ήταν η συμμετοχή και των υπαλλήλων στις αερομεταφορές οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η συμμετοχή των τραπεζουπαλλήλων στην απεργία δεν ξεπέρασε το 2% ενώ στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 15%.
Ακόμα και στις ΔΕΚΟ καταγράφηκαν «χαμηλές πτήσεις» συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο, αφού στη ΔΕΗ το ποσοστό ανήλθε στο 3,58%, στον ΔΕΔΔΗΕ στο 2,54%, στα ΕΛΤΑ έφτασε το 15,28%, στην ΕΥΑΘ 8,80% και στη ΔΕΘ 17%.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ δήλωσε ικανοποιημένη από τη σημερινή κινητοποίηση λόγω της μεγάλης συμμετοχής στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήσε απο κοινού με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Παρόντες στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
Οπως αναφέρει η συνομοσπονδία, η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες, να ενώνουν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
«Συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.
Διεκδικούμε και απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οικονομική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν τα συλλογικά μας όργανα και κλιμακώνουμε την αντίδραση μας».
Διαβάστε ακόμη:
Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί
Οικογένειες με 2 παιδιά τα πιο μεγάλα φορολογικά υποζύγια στην Ελλάδα και στην ΕΕ (πίνακες)