Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.
Αυτό γνωστοποίησε εχθές με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Εφαρμόζοντας @MinDevGR @AdonisGeorgiadi @npapathanasis την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές
— Panagiotis G Stampoulidis (@PStampoulidis) July 17, 2020
«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους & καταναλωτές» ανέφερε η ανάρτηση του κ. Σταμπουλίδη.
Με δεδομένο ότι τα κρούσματα είναι διψήφια καθημερινά και υπάρχει χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ αναμενόταν να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, φαίνεται ωστόσο ότι οι αποφάσεις επισπεύσθηκαν, καθώς πολλοί είναι οι καταναλωτές εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια του νοικοκυριού τους το Σαββατοκύριακο.
Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, οι λοιμωξιολόγοι πίεζαν το τελευταίο διάστημα να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους -και όχι μόνο.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας τόσο από εργαζομένους όσο και από καταναλωτές, ανέρχεται στα 150 ευρώ -με το κόστος στην περίπτωση των εργαζομένων να επιβαρύνει τον εργοδότη.
Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ.
Αλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη – οι 11 στην κλινική Covid-19.
Oι συρροές κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική δε πορεία του κορωνοϊού.
Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντιστοίχως. Θετικό βεβαίως είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορωνοϊού» – μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλος βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορωνοϊό και νοσούσαν.
Εκτός από το ΑΧΕΠΑ άλλοι 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου» και στο Ιπποκράτειο.
Τον μερικό έλεγχο της επιδημίας στην Καστοριά και στην Ξάνθη δείχνουν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούποπλης όπου βρίσκονται 7 και 11 ασθενείς αντίστοιχα.
Επτά ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλοι 2 σε εκείνο της Λάρισας. Τρεις ασθενείς είναι στο Πανεπιστημιακό Πάτρας και 1 σε εκείνο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Τέλος, 2 ασθενείς νοσηλεύονται στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης.