search icon

Ελλάδα

Υπερσυνταγράφηση: Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο ξημερώματα, χιλιάδες φάρμακα σε κόρη και σύζυγο (vid)

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Γεωργιάδης: Καμπάνα €800.000 σε γιατρό γιατί έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τα περιστατικά με γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν, τα οποία αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτή με γιατρό στον οποίο επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράφει χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα και σε γυναίκα γιατρό στη Μυτιλήνη η οποία συνταγογραφούσε μόνο το ξημέρωμα στον άνδρα και την κόρη της, αναγκάζοντας μάλιστα τον Άδωνι Γεωργιάδη να την καλέσει ο ίδιος.

Αναφορικά με την περίπτωση στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως ακολουθούσε την ιδιαίτερη τακτική να συνταγογραφεί μόνο βραδινές ώρες μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί. Η ίδια είχε «γράψει» συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. Μάλιστα με αυτή την περίπτωση ασχολήθηκε προσωπικά ο κ. Γεωργιάδης αφού όπως είπε την κάλεσε ο ίδιος στο τηλεφωνο, αφού του έκανε εντύπωση πως είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες.

«Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε αναφερθεί στην περίπτωση γιατρού στον οποίον επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα μόνο σε έναν μήνα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του. «Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας, μίλησε εκτενώς για τις περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν. «Εντοπίσαμε 100 γιατρούς οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μόνο για το πρώτο 8μηνο του 2024:

– Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1.121 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

– Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της.

– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια

– Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς

– Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή

– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύασματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο

– Ψυχιατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια

– Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί απο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Μπαράζ ελέγχων

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται». «Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαβάστε ακόμη

Λονδίνο: Η «καταστροφή» του Brexit κόστισε 40.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Κομισιόν: Εκταμίευση 1 δισ. ευρώ της 4ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης

Real Consulting: Ουδεμία δικαστική κύρωση επιβλήθηκε στην εταιρία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version