Της Μαριάννας Τζάννε
Με διαδικασίες fast track επιχειρεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τους πολίτες με νόμιμες οικοδομικές άδειες στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Αντίθετα, πυκνό σκοτάδι καλύπτει τους μη νόμιμους, τους οποίους η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παραπέμπει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής που θα αναλάβουν από κοινού τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι κύριοι Σταθάκης, Σπίρτζης και Φάμελλος.
Σε πρώτη φάση όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να περάσει από την βουλή την επόμενη εβδομάδα, απεμπλέκεται η έκδοση βεβαίωσης από τις δασικές υπηρεσίες για τις εκτάσεις που είναι άλλης χρήσης (πλην της δασικής) ή έχουν τροποποιήσει το χαρακτήρα τους αλλά διαθέτουν νόμιμη οικοδομική άδεια.
Οι βεβαιώσεις αυτές που είναι απαραίτητες στην έκδοση οικοδομικής άδειας, θα εκδίδονται με βάση τον δασικό χάρτη της περιοχής που από σήμερα είναι αναρτημένος και τελεσίδικος αφού έχει θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κ. Φάμελλος υπερασπίστηκε την ανάγκη η πολιτεία να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ανοικοδόμηση της περιοχής “και να αποκατασταθούν οι περιουσίες χωρίς έλλειμμα στο υπόβαθρο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.
Η έκδοση βεβαιώσεων με συνοπτικές διαδικασίες δεν θα αφορά μόνο τις περιοχές στον αναρτημένο δασικό χάρτη, αλλά θα αφορά και τις περιοχές εντός οικιστικών πυκνώσεων (περιοχές με αυθαίρετη δόμηση) και εντός των περιοχών που τελούν υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης.
“Θα υπάρχει το ίδιο δικαίωμα για όλους τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και μόνο σε αυτές, η ρύθμιση θα προβλέπει αυτή την επίλυση -την επίλυση του ειδικού προβλήματος μετά την πυρκαγιά- και την εξασφάλιση της δυνατότητας δόμησης, αλλά με απόλυτη τήρηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας” τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τον τρόπο που η πολιτεία θα αντιμετωπίσει τις μη νόμιμες κατοικίες, επισημαίνοντας “ότι η παρέμβαση που θα γίνει πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επιστροφή της κατοικίας στα καμένα δεν θα παράγει τα λάθη του παρελθόντος και θα γίνει με σχέδιο”. Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε τη βούληση για την ανάπτυξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για μια ολοκληρωμένη πολεοδομική παρέμβαση στην πληγείσα περιοχή.
Κήρυξη της αναδάσωσης
Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι αναδασωτέες εκτάσεις για την Ανατολική και την Δυτική Αττική. Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε 2,5 μήνες έναντι 10 ετών που πήρε αντίστοιχα η κήρυξη της αναδάσωσης στην Ηλεία.
Στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής η αναδασωτέα έκταση διαμορφώνεται σε 5.808 στρέμματα και περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις, δασωμένους αγρούς άλση, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια. Οι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 είναι 1.450 στρέμματα περίπου.
Αντίστοιχα, στην Δυτική Αττική, οι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά και κηρύσσονται αναδασωτέες είναι 46.214 στρέμματα.
Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών
Από σήμερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε νέα ανάρτηση δασικών χαρτών ενώ σχεδιάζει να δώσει νέα παράταση σε όσους χάρτες βρίσκονται στο στάδιο της ανάρτησης.
Οι νέες αναρτήσεις, προκειμένου να υποβληθούν αντιρρήσεις από τους πολίτες, αφορούν στους δασικούς χάρτες στους δήμους της Ανατολικής Αττικής (συνολικής έκτασης 123.738 στρεμμάτων) Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πικέρμι καθώς και Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Μελίσσια και Φιλοθέη. Στην Δυτική Αττική περιλαμβάνουν τα Μέγαρα.
Σε ανάρτηση βγαίνουν επίσης το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών στη Δράμα και αρκετές περιοχές στις Κυκλάδες, όπως Μήλος, Ανάφη, Μύκονος, Σαντορίνη, Σίκινος και Φολέγανδρο αλλά και κάποιες χορτολιβαδικές εκτάσεις της περιοχής της Κοζάνης.
Από τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Φάμελλος διαπιστώνεται ότι στην περιοχή της Ραφήνας ο Δήμος έχει δηλώσει 3.631 στρέμματα υπό ένταξη στο νόμο περί οικιστικών πυκνώσεων ενώ δεν έχει δηλωθεί καμία πύκνωση στην περιοχή της Νέας Μάκρης.
Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει νέα νομοθετική ρύθμιση για τους αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που αναμένεται να φέρει στην βουλή πριν το τέλος του έτους. Ο σχετικός νόμος όπως είπε χθες ο υπουργός θα βγει σε διαβούλευση πολύ σύντομα.
Οι “σκελετοί” των οικιστικών πυκνώσεων αποτελούν την μεγάλη καυτή πατάτα για την κυβέρνηση.
Το ΥΠΕΝ τον τελευταίο 1,5 χρόνο άσκησε μεγάλες πιέσεις στους δήμους προκειμένου να δηλώσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και να εξαιρεθούν από το στάδιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Σήμερα και ενώ η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ένα 10% των ΟΤΑ, εμφανίζεται να έχει αδρανήσει. “Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις έχει κλείσει, έχει ολοκληρωθεί. Οι δήμοι που δεν ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων” δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.