Η εξάπλωση της πανδημίας δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε αλλά και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα αστικά απορρίμματα καθώς η αυξημένη χρήση σε γάντια και μάσκες αλλάζει την σύσταση των απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη ορθών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας κρίνεται θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ προχώρησε χθες στην έκδοση οδηγού διαχείρισης, διαχωρίζοντας τα υλικά μεταξύ των νοικοκυριών που δεν έχουν και όσων έχουν κρούσματα covid-19.
Όπως ρητά ξεκαθαρίζεται, δεν ανακυκλώνονται γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απορρίπτονται στον μπλε κάδο.
Αντίστοιχα, για μολυσμένα απορρίμματα, συστήνεται η συλλογή τους σε δύο σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες θα πρέπει να κλείνουν όσο το δυνατόν καλύτερα και χωρίς να γεμίζουν υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την διαδικασία.
Στη συνέχεια, οι σακούλες απορρίπτονται στον Πράσινο ή Γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο), σφραγίζοντας καλά το καπάκι του κάδου. Οι σακούλες δεν πρέπει να μένουν έξω από τον κάδο για αυτό και αν κάποιοι έχουν γεμίσει αναζητούμε κάποιον παρακείμενο.
Οδηγίες προς τους δήμους
Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας συστήνεται η χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού για την ατομική τους προστασία (π.χ. γάντια, μάσκες, ειδικός ρουχισμός). Επίσης ο εξοπλισμός, τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.
Οι οδηγίες προβλέπουν συχνά δρομολόγια για την αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων – κατά προτεραιότητα – προς αποφυγή της συσσώρευσής τους αλλά και τήρηση της διαδικασίας για χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και τις πλατείες πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνεται ο εξοπλισμός με τον οποίον έρχονται σε συχνότερη επαφή οι πολίτες (π.χ. παγκάκια).
Για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), προβλέπεται ότι τα χωριστά απόβλητα προς ανακύκλωση, θα αποθηκεύονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για κάποιες ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά συστήνεται ως ελάχιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων οι 72 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για λοιπές εγκαταστάσεις διαχείρισης – επεξεργασίας αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο εφόσον στις εγκαταστάσεις υπάρχει στάδιο χειρονακτικής διαλογής.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους εργαζόμενους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Οι οδηγοί των οχημάτων που εισέρχονται στους ΧΥΤΑ απαγορεύεται ρητά να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, φυλάκια ή γραφεία.
Σε ότι αφορά τα μολυσματικά απόβλητα που προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, στις οποίες περιθάλπονται ασθενείς με κορωνοϊό (νοσοκομεία, κλινικές κλπ), περιλαμβάνονται και τα γάντια, οι μάσκες προστασίας και άλλα επιμολυσμένα είδη. Αυτά ταξινομούνται ως επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να οδηγούνται – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- ανάλογα προς αποτέφρωση ή αποστείρωση, με ευθύνη της υγειονομικής μονάδας, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.
Η συλλογή των αποβλήτων αυτών γίνεται σε ειδικούς σάκους κατάλληλου χρώματος (κίτρινο για αποστείρωση, κόκκινο για αποτέφρωση) και σήμανσης επικινδύνων, ερμητικά κλειστούς, οι οποίοι μεταφέρονται από συλλέκτες μεταφορείς που διαθέτουν προς τούτο άδεια συλλογής – μεταφοράς από το ΥΠΕΝ, με κατάλληλα οχήματα.