Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με τον παγκοσμίως αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, στις οποίες «πρωταγωνιστεί» πλέον η μετάλλαξη Δ (γνωστή και ως ινδική), μπορεί να δυναμιτίσουν την καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα.
Οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού για όσους δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» με εμβολιασμό των νεότερων ατόμων – αποτελούν το νέο «πρόσωπο» της επιδημίας- αλλά και των μεγαλύτερων ηλικίας 50-74 χρόνων -καθώς κατά τους ειδικούς μολύνονται, νοσούν και νοσηλεύονται περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 75 χρόνων- και η οικοδόμηση ενός στέρεου και ψηλού τείχους ανοσίας είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθεί ένα δυνατό, τέταρτο επιδημικό κύμα.
Ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 32 έτη προβληματίζει τους ειδικούς, παρότι έχει εξήγηση -οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, οι οποίοι μόλις τώρα άρχισαν να εμβολιάζονται και παράλληλα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι ηλικίες των θετικών στον κορωνοϊό κυμαίνονται από 21 έως 24 χρόνων.
Σύμφωνα πάντως με τον ρυθμό των εμβολιασμών και των προγραμματισμένων ραντεβού τις επόμενες επτά ημέρες θα γίνουν περίπου 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Μέχρι εχθές είχαν γίνει 7.514.000 εμβολιασμοί και η εκτίμηση που έχουμε με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι για 8.500.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου» είπε κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση για την επιδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, έκανε κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Προς το παρόν η χώρα μας μετρά μεμονωμένα περιστατικά (11 στον αριθμό από το μεταλλαγμένο στέλεχος), ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα θα αυξηθούν και τα περιστατικά της μετάλλαξης Δ.
Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος Δ μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.
«Οι υπάρχουσες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δ θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι και εξήγησε ότι σε άλλες χώρες που έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων οι εξάρσεις είναι κυρίως ανάμεσα σε νέους και μη εμβολιασμένους.
Η σημασία του εμβολιασμού αναδεικνύεται, άλλωστε, και από τα στοιχεία των νοσοκομείων. Συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 1.000 ασθενείς, το 1/3 των οποίων αφορά σε ανθρώπους 25-55 ετών. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 96%.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και «ευχάριστη» όπως την χαρακτήρισε χθες κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 400 κρούσματα ανά ημέρα, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες από 70 την ημέρα, ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούνται στις ΜΕΘ έχει μειωθεί κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας, κατά 9% λιγότεροι είναι και οι θάνατοι, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 1,3% και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, στο 0,81. Ακόμη πιο βελτιωμένη απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα: προβλέπονται 40 διασωληνώσεις και 70 θάνατοι.
Γιατί «έφυγαν» οι μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας – σημειωτέον είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την άρση μιας σειράς μέτρων- οι επιστήμονες εισηγήθηκαν ομόφωνα τη δυνατότητα να μην είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 5 το πρωί. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.
«Η μάσκα είναι το κυριότερο μέτρο προστασίας από τον ιό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Η ίδια εξήγησε το σκεπτικό της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο συνεκτιμήθηκαν η χαμηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και τα μεταλλαγμένα στελέχη που προσώρας είναι υπό έλεγχο.
Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι η μάσκα θα παραμείνει στα… αξεσουάρ που θα συνεχίσουμε να έχουμε μαζί μας το καλοκαίρι με το κινητό, το πορτοφόλι και τα κλειδιά, όπως είπε χαρακτηριστικά, και υπενθύμισε ότι όλα τα μέτρα αποφασίζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επιπλέον, από τις 28 Ιουνίου:
– Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
– Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
– Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10
– Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
– Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ
– Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
Διαβάστε ακόμη:
Μεσοπρόθεσμο: Άλμα ανάπτυξης αλλά και κίνδυνοι λόγω πανδημίας και επιτοκίων
Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα