search icon

Ελλάδα

Independent: O Σήφης Βαλυράκης στις σημαντικότερες προσωπικότητες για το 2021

O Σήφης Βαλυράκης υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του (ΠΑΚ)

Με τίτλο «Final goodbye» (το τελευταίο αντίο), η βρετανική ιστοσελίδα Independant απέδωσε φόρο τιμής στον Σήφη Βαλυράκη, συμπεριλαμβάνοντας το όνομά του στη λίστα με τις σημαντικές προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2021.

Άτομα κυρίως από τον χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού, της τέχνης και της ψυχαγωγίας, από διάφορες χώρες του κόσμου, αναφέρονται ως προσωπικότητες με σημαντική επιρροή, τα οποία ο κόσμος αποχαιρέτησε την τελευταία χρονιά.

«Σήφης Βαλυράκης, 77. Πρώην υπουργός και αγωνιστής της αντίστασης κατά της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας το 1967-74 που έκανε δύο φορές τολμηρές αποδράσεις. 24 Ιανουαρίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των ατόμων που απεβίωσαν φέτος, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη λίστα ο αείμνηστος Τόλης Βοσκόπουλος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Κόλιν Πάουελ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο Τσάρλι Γουάτς.

Ιστορικό στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του (ΠΑΚ). Ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε. Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

Διαβάστε ακόμα:

Σήμερα κληρώνει για το διαμάντι της Θεσσαλονίκης, το σαλέ των Κουτσολιούτσων και το «απομεινάρι» των Bodyline (pics)

Ιλιγγιώδη ποσά για τα υπερπολυτελή ακίνητα στη Χαβάη – Η νέα έπαυλη του Κάρλος Σαντάνα (φωτό)

Eξάμηνη παράταση για τα Freedom Pass

Exit mobile version