Για την επικινδυνότητα των μικροσωματιδίων καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη αλλά και την Εύβοια προειδοποίησε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογραμμίζοντας ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής τα μικροσωματίδια από τις πυρκαγιές έχουν αυξημένη τοξικότητα ενώ εξαιτίας της πολύ μικρής διαμέτρου τους εισέρχονται πολύ βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα.
«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Η επίδραση στα παιδιά
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.
«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε» υπογράμμισε.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες 4 Αυγούστου η κυβέρνηση έχει απευθύνει σύσταση για τη χρήση μάσκας τύπου N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα μικροσωματίδια PM2.5ο σε εξωτερικούς χώρους.
Λόγω της πυρκαγιάς η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπαθείς, καπνιστές, ηλικιωμένους και παιδιά. pic.twitter.com/p8MvD34m9Q
— Ελληνική Κυβέρνηση (@govgr) August 4, 2021
Διαβάστε ακόμα:
«Καυτό» δίμηνο: Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 4 δόσεις σε 60 μέρες
CVC: Eπενδύει 2,7 δισ. ευρώ στο ισπανικό πρωτάθλημα και τον Μέσι
Πάγιες δαπάνες: Δεύτερη ευκαιρία για 800 επιχειρήσεις – Η προθεσμία για αιτήσεις