search icon

Ελλάδα

Η Κύθνος γίνεται «Έξυπνο Νησί»

είναι το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικής καινοτομίας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον νησιωτικό χώρο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «Κύθνος – Έξυπνο Νησί», το οποίο θα μετατρέπει την Κύθνο σε ένα νησί με ολοκληρωμένη και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών. Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν έργα στην Κύθνο, το «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» είναι το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικής καινοτομίας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Φορείς υλοποίησης είναι το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Η εξειδικευμένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και η κατανόηση των τοπικών αναγκών από τους δύο φορείς, μας γεμίζει με σιγουριά και εμπιστοσύνη για την άρτια υλοποίηση του έργου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κύθνου και προσθέτει:

Για τα επόμενα χρόνια, η Κύθνος θα αποτελέσει ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα ενισχύσουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ενώ παράλληλα δύναται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.

Οι τεχνολογικές λύσεις που θα εφαρμοστούν θα βοηθήσουν το νησί να εξοικονομήσει ενέργεια και ταυτόχρονα να αυξήσει την πράσινη ενέργεια που παράγει και καταναλώνει, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο τοπίο και την τοπική παράδοση. Θα ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, κάνοντας τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων σύγχρονη και αποδοτική, ενώ θα βάλουν στη ζωή ντόπιων και επισκεπτών την ηλεκτροκίνηση.

Η Κύθνος επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το πολύ σημαντικό αυτό έργο, γιατί διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλούσιο ιστορικό σε έργα καινοτομίας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, 1ος νησιωτικός υβριδικός σταθμός και 1ο μικροδίκτυο στη Γαϊδουρόμαντρα, Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID εφαρμογών έξυπνου δικτύου) και γιατί ο Δήμος και η κοινωνία του νησιού αγκάλιασαν αυτή την ιδέα από τη γέννησή της. Κάνοντάς την τελικά, πράξη.

Από το 2016 με την αμέριστη στήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, οργανώσαμε ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης κατά τις οποίες οι Θερμιώτες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους για να γίνει η Κύθνος «έξυπνο» νησί. Το επόμενο διάστημα αντίστοιχες δραστηριότητες συμμετοχικού σχεδιασμού θα λάβουν χώρα στην Κύθνο δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και φορείς να συμβάλουν στο σχεδιασμό των έργων της επόμενης διετίας.

Exit mobile version