Στη συνέντευξή του στον ALPHA ο πρωθυπουργός παρουσίασε την έξοδο στις αγορές ως την αρχή για το τέλος του Μνημονίου – Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει στο Μέγαρο

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μουσικής την προσεχή Παρασκευή θα κλείσει ο καλοκαιρινός κύκλος των πανηγυρισμών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπου και θα “εορταστεί”, όπως φαίνεται, το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το τέλος των Μνημονίων το 2018.

Τι και αν η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πολιτική πίεση από την υπόθεση Πάνου Καμμένου και τις αποκαλύψεις του Γιανη Βαρουφάκη, τι και αν και παραμένουν οι γκρίνιες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- που κάνουν λόγο σοβαρές υποχωρήσεις στην υπογραφή της συμφωνία με τους δανειστές- το κλίμα που βγάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Μαξίμου είναι πανηγυρικό.

Ενδεικτική η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού, σε τηλεοπτική συνέντευξη του, ο οποίος χρησιμοποίησε επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές ως την αρχή για το τέλος του Μνημονίου. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτελεί τομή για τη χώρα, αφού μπήκαν οι βάσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, φάνηκε τόσο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων-αντίμετρων. Προφανώς οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Νέο σχέδιο, σε εφαρμογή το αφήγημα του success story

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», θα ανοίξουν την Παρασκευή με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρώτον τη συνολική ανασκόπηση της προηγούμενης περιόδου και την αποτίμηση της κατάστασης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (σ.σ. η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι συμφωνίες για το χρέος). Επίσης, θα συζητηθεί το μοντέλο ανάπτυξης και η επεξήγηση του τι σημαίνει δίκαιη ανάπτυξη, αλλά και η οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους. Όπως τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη η χώρα εχει μπει σε νέο κύκλο και υπάρχουν δύο φάσεις: η μία μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και η δεύτερη μέχρι την εκπνοή της τετραετίας. Σύμφωνα με πηγές, το σημαντικό είναι να εφαρμόσει η κυβέρνηση όσο πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα, παράλληλα με κυβερνητικές παρέμβασης με επίκεντρο την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Τσίπρας: Σε ένα χρόνο από τώρα θα εγκαταλείψουμε τα μνημόνια

Σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. «Προφανώς οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Επιμένοντας στη γραμμή των πανηγυρισμών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

«Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε… Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται…» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Υπερεκτιμήσαμε την ποσοτική χαλάρωση σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των αγορών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτη φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Αν τα μέτρα δεν πετύχουν και ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει»

Στο τέλος του προγράμματος, τότε θα κριθεί ότι ορθώς πράξαμε αν τα μέτρα πετύχουν. «Αν τα μέτρα δεν πετύχουν και ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει» είπε γελώντας ο κ. Τσίπρας.Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει ποντάροντας στο μαύρο αλλά ευτυχώς για τη χώρα δεν έρχεται το μαύρο, έρχονται άλλα χρώματα».«Δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι «σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι δείκτες βελτιώνονται. Η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδυτές, βεβαίως υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που τραβάει κουπί…».

“200 χρόνια μετά την επανάσταση θα είμαστε εκτός μνημονίων”

Πρέπει να σχεδιάσουμε την Ελλάδα που το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση θα είναι εκτός μνημονίων» αναφώνησε ο κ. Τσίπρας θέλοντας να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα και την προσδοκία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.” Είναι μια τομή λοιπόν αυτό που έγινε χθες και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το αύριο» συμπέρανε.

«Πρώτα βλέπουμε αν υλοποιούν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους και η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα και τότε υλοποιούμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέροντας παλαιότερη θέση ότι αν οι δανειστές δεν μειώσουν το χρέος τότε η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

“Η υψηλή φορολογία είναι ένας κορσές που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε και τα έσοδα» είπε ο κ. Τσίπρας, παραβλέποντας προφανώς ότι είναι η κυβέρνησή του που έχει επιλέξει το μείγμα της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται με το βάρος στην αύξηση των εσόδων και όχι στην μείωση των δαπανών. “Μισό λεπτάκι να μην τρελαθούμε κιόλας. αυτοί μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ, αυτοί επιβάλλουν τους φόρους, μην κοροϊδευόμαστε κιόλας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα έχουμε την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% θα έχουμε μείωση του φόρου αλληλεγγύης, θα έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Είναι οξύμωρο ότι έχουμε εδώ και τρία χρόνια μια εμμονή των δανειστών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης».

Εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εγώ με βεβαιότητα θα σας πω ότι αν δεν είμασταν εμείς κυβέρνηση θα τα υπέγραφαν αμάσητα χωρίς αντίμετρα».

«Θέλουμε ανάπτυξη ώστε να μπορέσουμε αυτοδύναμα, αυτόνομα, ως αυτοδύναμη κυβέρνηση να δούμε πού θα το επιστρέψουμε αυτό το πλεόνασμα. Αυτό θα το έχουμε μόνο αν βγούμε απ’το μνημόνιο».

Φορολογία

«Το 2020 σας ανέφερα μια σειρά από ελαφρύνσεις στοχευμένες που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου: Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης εγώ σας είπα πλέον αυτών,τη δυνατότητα που θα έχουμε αν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα ζητάγαμε απ’την κυρία Βελκουλέσκου τη γνώμη της γιατί έχουν πέσει επτά φορές έξω, επτά χρόνια έξω» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Όταν λοιπόν η ανάπτυξη το 2017 θα είναι 1,8% και το 2018 θα είναι πάω από 2,5% θα έχουμε πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα είναι πιο εύκολο να μην ενεργοποιηθούν οι κόφτες αλλά να ενεργοποιηθούν οι δότες πέρα από τα αντίμετρα, δηλαδή να δώσεις ενισχύσεις με επιστροφές φόρων σ’αυτούς που δώσανε περισσότερα»

«Παραλάβαμε ταμείο ελλειμματικό και γα πρώτη φορά έχουμε πλεόνασμα» είπε για τον ΕΦΚΑ και συνέχισε γελώντας: «Ο συνδυασμός του κοκτέιλ φόρων και εισφορών είναι πράγματι πολύ επιβαρυντικό».

«Εδώ όμως να μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές πρέπει να τις κάνουμε στη φορολογία. Να φανταστούμε ότι είμαστε σε ένα καράβι κι προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας. Κάποιοι είναι πιο μεγάλοι και πιο δυνατοί και κάποιοι είναι πιο αδύναμοι, οι πιο δυνατοί ήταν στο κατάστρωμα».

«Αν και κάποιες φορές κάποιες αποφάσεις μας χαλάνε και δεν μας βοηθάνε», είπε υπαινισσόμενος την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική φορολόγηση

«Όμως ξέρετε κ. Σρόιτερ ότι είναι ένας λαβύρινθος, ένα πολυδαίδαλο σύστημα για την απόκρυψη της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι πολλαπλάσια απ’όσα μπαίνανε το προηγούμενο διάστημα. Είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων,είμαι ικανοποιημένος από τον καταλογισμό,δεν είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των εσόδων ακόμη» υποστήριξε.

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, «το μεγάλο πάρτυ της φοροδιαφυγής σταμάτησε. Προφανώς εγώ δεν λέω ότι οι άνθρωποι άλλαξαν αλλά έχουμε μια κυβέρνηση που έχει την πολιτική βούληση»

Για τη συνέντευξή του στον Guardian

«Αν η σημερινή σας εμπειρία ήταν η εμπειρία του τότε, τι θα κάνατε διαφορετικά;» ρώτησε ο παρουσιαστής του Alpha.«Κοιτάχτε κ. Σρόιτερ η ζωή δεν χτίζεται με τα αν. Έδωσα μια συνέντευξη, συζήτηση ήταν περισσότερο, που έγινε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια.Προσέξτε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισε κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μετά.Βρεθήκαμε μπροστά στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

«Δεν περίμενα ότι θα αντιμετωπιστεί η μάχη του ελληνικού λαού με τόσο κυνισμό, αυτό το ομολογώ».

Ερωτηθείς τι θα έκανε σήμερα διαφορετικά με δεδομένη την παραδοχή του «όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς μετά Χριστόν προφήτης. Εγώ αυτό που θέλω να πω με ειλικρίνεια: Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με αυτοπεποίθηση και πίστη για να μην ματαιώσω την προσδοκία ότι θα διαπραγματευτώ».

«Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή» παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αν είμασταν ψεύτες δεν θα κάναμε αυτόν τον δύσκολο συμβιβασμό».

«Εξαντλήσαμε το περιθώριο να κάνουμε έναν συμβιβασμό. Και πήγαμε σε εκλογές και είπαμε στον ελληνικό λαό: Τώρα διάλεξε ποιοι θα υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία, εμείς που είμαστε έντιμοι ή οι άλλοι που σε χρεοκόπησαν;» τόνισε.

Για τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2015

«Σας ενοχλεί η λέξη ψεύτες;» ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και απάντησε: «Συγκρίνουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γενάρη του 2015 για τις οποίες ματώσαμε με αυτές που υλοποιούμε μετά. Όμως η μεγάλη τους αδυναμία είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν ότι δεν έχουμε εντιμότητα. Όμως αυτοί που μας κατηγορούν λεηλάτησαν τη χώρα…».

Για τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Τσίπρας απάντησε απλοϊκά: Αυτές οι εξαγγελίες ήταν πριν τις εκλογές, σε άλλο περιβάλλον» και επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Έχει την αίσθηση αυτό το σύστημα εξουσίας ότι η διακυβέρνηση της χώρας ανήκει σε αυτούς».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: Θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του

Για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ.Τσίπρας είπε: «Τί απ΄όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε εκλογική αναμέτρηση το Σεπτέμβρη του 2015 και οι ερωτήσεις που δεχόμουν ήταν για τον κ.Βαρουφάκη. Ο κ.Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφές, να πουλήσει, το βιβλίο του έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά. Μου κάνει εντύπωση ότι 3-4 εφημερίδες αποφάσισαν ταυτόχρονα να έχουν το ίδιο ρεπορτάζ. Επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα αλλαγής της ατζέντας. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί. Θα πω ένα και δεν θα ξαναμιλήσω. Θα πω ότι το πρώτο εξάμηνο του ’15 ήταν εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ ορισμένων. ήταν συλλογική μάχη. Θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ.Βαρουφάκη.
Στην ερώτηση αν η επιλογή Βαρουφάκη ήταν λάθος, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως, είπε όμως, ότι «Η ιστορία το έχει καταγράψει».

Στη συνέχεια ερωτηθείς για το αίτημα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τις ημέρες του 2015, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι αυτό το αίτημα έχει απορριφθεί από τη Βουλή και ότι εξυπηρετεί μόνο τους αντιπολιτευτικούς στόχους της ΝΔ. «Δεν γνωρίζετε ότι η συζήτηση έγινε στη Βουλή και απορρίφθηκε; Η κυβέρνηση έχει επιτυχίες στον τομέα της Οικονομίας. Η ΝΔ θα καταθέτει πρόταση για εξεταστική προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος και το υπαρξιακό ζήτημα του κ.Μητσοτάκη. Δεν θα του υποδείξω πως να κάνει αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης

Όπως υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, δεν πιστεύει ότι υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης. «Η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα, υπάρχει αίσθημα ελλείμματος εμπιστοσύνης. Ενας πολίτης αισθάνεται ότι αν δικαιωθεί στο δικαστήριο θα δικαιωθεί μετά από χρόνια. Υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συμβάλλουν στην επανάκτηση του αισθήματος. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».

Στην παρατήρηση του Αντώνη Σρόιτερ ότι ο δικαστής αποφασίζει κατά το νόμο, όχι κατά τη λαϊκή βούληση, ο κ.Τσίπρας έσπευσε να πει ότι «με ίδιους νόμους έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Άλλο, όμως, ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη. Όλες οι εξουσίες απορρέουν από το λαό και κρίνονται από τον λαό. Θα έλεγα ότι και τους δικαστές δεν θα έπρεπε να τους ενοχλεί η κρίση των πολιτών και των υπουργών. Εχουν την υποχρέωση να κρίνουν τεκμηριωμένα. Σκεφτείτε μια εξουσία που θεωρεί ότι είναι υπεράνω κριτικής και κρίσης. Θα ήταν ανεξέλεγκτη».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στη συνέχεια υποκριτικές τις αντιδράσεις για τον ορισμό της κ.Θάνου στο Νομικό του Γραφείο. «Οποία υποκρισία. Όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν στα γραφεία τους συνταξιούχους δικαστές. Ο κ.Σαμαράς πήρε τον κ. Αθανασίου από τη θέση του ενεργού δικαστή και εντάχθηκε στο Επικρατείας της ΝΔ και αμέσως μετά να γίνει υπουργός. Αν μπορείτε να μου υποδείξετε έστω και μία παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη να μου το πείτε. Υπάρχουν δικαστές που είναι επίορκοι. Εχουμε εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών. Αλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».

Για το αίσθημα ασφάλειας και την εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή, αλλά και τα καθημερινά επεισόδια στα Εξάρχεια

«Μάλλον θα έχετε ξεχάσει τι συνέβαινε στην Αθήνα το 2008, το 2009, το 2010. Αισθάνομαι ότι η Αθήνα είναι μια από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη», είπε ο κ.Τσίπρας όταν του ετέθη το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υποστήριξε: «Θα έλεγα ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Δεν έχω την αίσθηση της ανασφάλειας. Στο κέντρο της Αθήνας θα δείτε τουρίστες, χαρούμενα πρόσωπα, όχι μια πόλη «αστακό». Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια πράγματι είναι ενοχλητικό, αλλά η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή, ούτε με εφόδους και συλλήψεις. Θα πρέπει να καταφέρει η ελληνική πολιτεία να έχει συνεχή παρουσία με τον αστυνομικό της γειτονιάς…Τα Εξάρχεια είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Για πρώτη φορά έγινε επιχείρηση για ναρκωτικά και έγιναν συλλήψεις. Δεν έχω σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από το Μενίδι, τα Λιόσια, το Δήμο Αχαρνών. Δεν πιστεύω ότι η καταστολή θα φέρει αποτελέσματα.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, έχουμε μείνει έξω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Κληθείς να σχολιάσει τα επαναλαμβανόμενες και κλιμακούμενες προσκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι από τους πρωθυπουργούς που πίστεψαν και δούλεψαν πολύ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και τη μείωση των εντάσεων. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι για να προστατεύσεις τα συμφέροντα της χώρας πρέπει να επιδιώκεις ειρήνη. Πήγα 3 φορές στην Τουρκία, συνάντησα δύο πρωθυπουργούς και τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική. Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας. Εχουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οι γείτονές μας περνάνε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας, πράγμα που τους κάνει πιο επιθετικούς. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που φωνάζουν, κάνουμε δουλειά. Και στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο για να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια».

«Οι Τούρκοι να μην ξύνονται διαρκώς για φασαρίες και καβγάδες»

«Αυτή τη στιγμή και οι γείτονές μας καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με μια χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ και οι σχέσεις τους μαζί μας περνούν και από την ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην τουρκική πολιτική ηγεσία είπε: «Να μην ξύνονται διαρκώς για φασαρίες και καβγάδες».

«Είμαστε στο τέλος αυτού του τούνελ;» ρωτήθηκε και απάντησε: «Περάσαμε απ’ αυτή την περιπέτεια και τώρα μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».

«Αυτή η τιτάνια προσπάθεια των τελευταίων ετών θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, άρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αλλάξουμε λίγο το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και η αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει στην καταστροφή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«65 δισ. μέτρα πάρθηκαν το 2009-2014, το 1/8 των μέτρων αυτών πάρθηκε στα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και προσπάθησε να αποδομήσει την καθαρή δυναμική που εμφανίζει το κόμμα της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν βλέπω μια δυναμική στην αντίπαλη παράταξη, υπάρχει μια στάση αναμονής. Δεν βλέπετε έξω τον κόσμο να λέει “να έρθει ο Μητσοτάκης να μας σώσει”» ήταν η άποψη του κ. Τσίπρα.

Πηγή: protothema.gr