search icon

Ελλάδα

«Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: Το τέλος ενός δρόμου;»

Το βιβλίο του Κώστα Σ. Μητρόπουλου αποτελεί ίσως την πρώτη πλήρη θεώρηση των αποκρατικοποιήσεων από το 1990 έως το 2019

Πότε ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα; Ποια είναι η συμβολή τους στην οικονομία και τι καθορίζει την επιτυχία τους; Το βιβλίο του Κώστα Σ. Μητρόπουλου (πρώτο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ) και με μακρά εμπειρία στη συμβουλευτική σε σχετικά θέματα (ιδρυτής της ΚΑΝΤΟR, με θητεία στην Coopers Lybrand και την PwC), «Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: Το τέλος ενός δρόμου;», αποτελεί ίσως την πρώτη πλήρη θεώρηση των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα από το 1990 έως το 2019.

Γραμμένο από έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε ρόλο στις τρεις-και-πλέον δεκαετίες όπου εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων, το βιβλίο – το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia PUBLISHING στα ελληνικά και στα αγγλικά– επιτρέπει να παρακολουθήσει κανείς την εμφάνιση-εξέλιξη-ωρίμανση του φαινομένου στην Ελλάδα. Και να αξιολογήσει το πώς και τι επιχειρήθηκε, τι και μέχρι ποιου σημείου κατορθώθηκε.

Αυτό το συνοπτικό πόνημα επιχειρεί να απαντήσει σε πέντε αλληλένδετα ερωτήματα: εφαρμόστηκε συστηματικά η ιδιωτικοποίηση ως πολιτική εκείνη την περίοδο, ποιες ήταν οι δυνάμεις που την καθοδήγησαν, ποια εμπόδια υψώθηκαν για να σταματήσει η εφαρμογή της, διευκόλυνε τις μεταρρυθμίσεις και, τέλος, ενίσχυσε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας; Φυσικά, το ουσιαστικό θέμα που ανακύπτει αφορά το πού και το πώς θέτουμε τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού στην οικονομία, ερώτημα σημαντικότατο αλλά ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί.

Το βιβλίο έχει αρκετούς περιορισμούς. Δεν είναι ένα πολιτικό βιβλίο, με την έννοια της προώθησης, της δικαιολόγησης ή της κριτικής πολιτικών και συγκεκριμένων δράσεων. Ούτε είναι ένα ακαδημαϊκό βιβλίο που αξιολογεί επι­στημονικά την πολιτική, παρά τις στατιστικές αναλύσεις που περιέχονται. Και δεν είναι μια συλλογή αναμνήσεων και προσωπικών απόψεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσδώσουν χρώμα στα δεδομένα. Σκοπός του είναι απλώς να συγκεντρώσει και να αναλύσει το διαθέσιμο υλικό και να δώσει ένα πλαίσιο αναφοράς για την κατανόηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ιδιω­τικοποιήσεων στην ελληνική οικονομία. Στο τέλος του, διατυπώνονται ορισμέ­νες σκέψεις προς χρήση από κάθε ερευνητικό πνεύμα και από τον μελλοντικό ιστορικό.

Ο Κώστας Σ. Μητρόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων με μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις, ανάπτυξη στρατηγικής και αποκρατικοποιήσεις. Έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε τραπεζικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς και ήταν, μεταξύ Ιουλίου 2011 και Αυγούστου 2012, ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Υπήρξε ο ιδρυτής το 1989 και, μέχρι το 2008, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αργότερα ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Coopers & Lybrand στη Βρετανία. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ATTICA BANK, ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής της Global Equity Investment Banking, Brokerage & Private Equity του ομίλου Eurobank EFG και ως Διευθύνων Σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση A.E., η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση 16 ελληνικών τραπεζών.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τεσσάρων εταιρειών. Στο παρελθόν χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και εισηγμένων εταιρειών και επαγγελματικών συνδέσμων, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Global Advisory Council του London Business School.
Ο Κώστας Μητρόπουλος είναι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά, με ΜSc από το Imperial College και PhD από το London Business School. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά και εφημερίδες.

Exit mobile version