Έκτος ατζέντας της διάσκεψης του Βερολίνου θα μείνει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει ότι το θέμα της ΑΟΖ των δύο χωρών δεν συνιστά αντικείμενο της διάσκεψης της Κυριακής, επισημαίνοντας παράλληλα την πάγια θέση της Γερμανίας ότι τα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να χαράζονται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι από δύο κράτη σε βάρος τρίτων.
Ουσιαστικά επισημαίνεται ότι, το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται ότι τα συμφέροντα της πλήττονται από τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δεν την καθιστούν εμπλεκόμενο μέρος στα εσωτερικά της Λιβύης.
Όπως τόνισε στο ίδιο μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η επιλογή των συμμετεχόντων «είχε ως γνώμονα το αντικείμενο» της διάσκεψης. Και αυτό είναι η συνεννόηση των «διεθνών παραγόντων» που διαδραματίζουν ρόλο στη Λιβύη προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση της ειρήνης. Όπως πρόσθεσε ακόμη, στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και κράτη που «αποδεδειγμένα» θα θελήσουν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απέστειλε τις προσκλήσεις σε συνεννόηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ
Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το λόγο που δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να συμμετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη την Κυριακή. Από τις προϋποθέσεις όμως που έχει διατυπώσει το Βερολίνο για μια πρόσκληση προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει επειδή δεν ασκεί κάποια επιρροή στα δρώμενα σε αυτή τη χώρα.