Ομάδες προσφύγων συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Εβρο, με αποτέλεσμα η Αθήνα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα χερσαία σύνορα, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες.
Ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες στην ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα» έγραψε στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής.
Εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη Ελλάδας – Τουρκίας
Μετά το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές, μια ομάδα μεταναστών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη Ελλάδας – Τουρκίας. Σύμφωνα με την yenisafak.com, πρόκειται για περίπου 100 άτομα, που μετά την απειλή ανοιχτών συνόρων, θέλησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν στους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα και προσπάθησαν να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Όμως ούτε η τουρκική πλευρά τους δέχεται πίσω. Πολλοί εκ των μεταναστών αφήνουν τα πράγματά τους στο έδαφος και συνεχίζουν να περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη.
Ο Μητσοτάκης είχε ενημερώσει την Μέρκελ
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά και την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Το σενάριο αυτό εξετάζεται ως μία αιτιολογημένη αντίδραση στην κίνηση των Τούρκων να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση προς τη χώρα μας.
Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Μαζί του είναι ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με τη σειρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη.
Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στην Ιντλίμπ. Οι δεκάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες (σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τους 33) που άφησε πίσω της η αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Σάντ ώθησαν στα άκρα μία ήδη εύφλεκτη κατάσταση. Για την ακρίβεια, αποτέλεσαν μία δραματική ανατροπή των γεγονότων, η οποία δεν περιορίζεται στα πλήγματα που το τουρκικό πυροβολικό σε κομβικές θέσεις του καθεστώτος του Άσαντ, ως αντίποινα.
Είχε προηγηθεί η κατάρριψη του μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους το βράδυ της Τρίτης στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Από την πλευρά τους οι τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβαλαν με ρουκέτες εναντίον κυβερνητικών στόχων. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσοτουρκικός διάλογος για τη βόρεια Συρία, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται λύση. Οι σχέσεις των δύο μέχρι πρότινος «συμμάχων» βρίσκεται στα άκρα, με τον Ρώσο πρόεδρο να αρνείται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στις 5 Μαρτίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος απαντάει σε αυτό το «άδειασμα», εκμεταλλευόμενος για μία ακόμα φορά το μεταναστευτικό. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αυξήσει την πίεση σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, ώστε με τη σειρά τους να αναγκάσουν τον Βλάνιμιρ Πούτιν να χαλιναγωγήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ιντλίμπ, άλλωστε, έχει μετατραπεί σε ευθεία αναμέτρηση Ερντογάν-Άσαντ
Σκέψεις να κλείσουν πλήρως τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα
Πληροφορίες για μετακινήσεις μονάδων του ελληνικού στρατού στον Εβρο με σκοπό την ενίσχυση της γραμμής κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Οι στρατιωτικές δυνάμεις τελούν υπό την Ελληνική Αστυνομία. Ο στρατός ενισχύει τα μέτρα επιτήρησης, οι άνδρες της ΕΛΑΣ είναι εκείνοι που θα αναλάβουν την αποτροπή ή την παρεμπόδιση» επισημαίνει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ποια όμως θα είναι η αντίδραση σε περίπτωση που ορδές μεταναστών επιχειρήσουν να περάσουν παρανόμως σε ελληνικό έδαφος; «Ο τρόπος είναι η απώθηση, δεν είναι διά της πειθούς» απαντά κυβερνητικό στέλεχος και συμπληρώνει: «Εξαρτάται πόσοι θα έρθουν. Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε κι αυτή είναι η έννοια της κρατικής κυριαρχίας».
Για τα επόμενα 24ωρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σκηνές του 2015 στην Ιδομένη, όταν δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν από την ελληνική επικράτεια προς τα Σκόπια κι από εκει να κατευθυνθούν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέχρι την στιγμή που αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις των Σκοπίων έκλεισαν τα σύνορα και απωθούσαν διά της βίας και με εκτεταμένη χρήση χημικών όσους πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Σήμερα, ορδές μεταναστών προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη ακόμη και να κλείσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μπορεί όμως να επιτευχθεί «σφράγισμα» των συνόρων και να μπλοκαριστούν σε τουρκικά εδάφη οι μετανάστες που θα επιχειρήσουν να μπουν στην Ελλάδα; Καθαρή απάντηση από κυβερνητικής πλευράς δεν δίνεται. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας, Εξωτερικών και Μετανάστευσης επικρατεί πραγματική ανησυχία για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα από τους τσαμπουκάδες του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για το θέμα τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας για τις εναλλακτικές της ελληνικής κυβέρνησης.
Πηγή: Protothema.gr