search icon

Ελλάδα

Η Ευρωβουλή εγκρίνει ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία - Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν, ακόμη και για το ενδεχόμενο που θα δεχθεί επίθεση

Με την Τουρκία να αυξάνει τις προκλήσεις και ανοίγει την κάνουλα των προσφυγικών ροών η Ευρώπη κάνει βήματα προς το πλευρό της Ελλάδας.

Η συζήτηση για την κατάσταση στην γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στρασβούργο, με τους ομιλητές από όλες τις πολιτικές πτέρυγες να απειλούν ακόμη και με κυρώσεις την Τουρκία.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και ψήφισμα με το οποίο θα ζητά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ελλάδα ακόμη και στο ενδεχόμενο που θα δεχθεί επίθεση. Η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ενημερώσει σχετικά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι η Γαλλία θα προτείνει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε καθώς δεν γίνεται να αφεθούν μόνες τους οι χώρες πρώτης γραμμής να διαχειριστούν το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών..

Στη στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο προστέθηκε και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Οι δύο Έλληνες είναι και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ.

«Έχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε κάτι θετικό. Τώρα μιλάμε για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν από λάθος τα σύνορα. Δεν κατανοούμε γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί» δήλωσε η κυρία Μποτίλ Βαλέρο από την Σουηδία, Ευρωβουλευτής της Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Την γλώσσα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, την μόνη γλώσσα που φαίνεται να κατανοεί η χώρα, ζήτησε ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ενώ και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από την Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), υπογράμμισε ότι 48 μέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας. 

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η κατάσταση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δημιουργεί ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές του και αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε απομακρύνεται διαρκώς από την Ε.Ε, ιδίως στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου.

Στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version