search icon

Ελλάδα

Η ακτινογραφία της Δημόσιας Υγείας

Δυνατά αλλά και τρωτά σημεία του τομέα της πρόληψης και των εμβολιασμών στην Ελλάδα αναδείχθηκαν στη χθεσινή Ημερίδα του ygeiamou.gr, μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν Υπουργοί, Καθηγητές, Γιατροί

Πολύτιμα συμπεράσματα για τη Δημόσια Υγεία προέκυψαν από τη χθεσινή ημερίδα του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Εμβολιασμός: Στρατηγικός Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία». Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, η ανάγκη ενίσχυσης της ανοσοποίησης ακόμη και απέναντι σε «παλιά» και «ξεχασμένα» νοσήματα, οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη διστακτικότητα αλλά και τις ανισότητες στον εμβολιασμό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς από Υπουργούς, Καθηγητές, γιατρούς, και άλλους επιστήμονες.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε έμφαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με τα βήματα που γίνονται αναμένεται βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν έως το τέλος Νοεμβρίου. Έκανε δε την εκτίμηση ότι οι περίπου 37.000 δωρεάν επεμβάσεις θα έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο, οδηγώντας σε σημαντική αποσυμφόρηση τη λίστα χειρουργείου στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι η Δημόσια Υγεία δεν είναι στα θέματα που διαχειρίζεται ευθέως ο κ. Γεωργιάδης στο Υπουργείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτή. Ανέφερε ότι η χώρα μας πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στην ιστορία της, «που αν το λέγαμε πριν από μερικά χρόνια ότι θα γίνει δε θα το πίστευε κανένας, είτε για τον καρκίνο του μαστού, είτε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είτε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε για τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά, που είναι να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα».

Ο Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε περί ακραίων καιρικών φαινομένων, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων της χώρας μας να αποκριθεί, για παράδειγμα σε μια αντίστοιχη περίπτωση με τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια. «Στη Θεσσαλία, όταν ενέσκηψε ο Ντάνιελ, η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν υπερδιπλάσια αυτής που είχαν στη Βαλένθια. Δεν θα πω ότι δεν έγιναν καταστροφές, αλλά το γεγονός ότι εμείς είχαμε 17 νεκρούς ενώ στην Ισπανία δεν ξέρουν ακόμη πόσα είναι τα θύματα -και μιλάμε για ένα κράτος με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τις δικές μας- λέει πολλά για το πώς αντεπεξήλθαμε εμείς. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα, γιατί λειτούργησε το 112. Στείλαμε μήνυμα στον κόσμο να μείνει στο σπίτι του, γιατί εάν έβγαινε στο δρόμο κινδύνευε να πνιγεί. Και αυτό έγινε. Στείλαμε ελικόπτερα και πήραμε όσους είχαν ανάγκη απομάκρυνσης», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Exit mobile version