search icon

Ελλάδα

Οι 3 ενεργοί mega διαγωνισμοί του 1 δισ. ευρώ που κρατούν σε αγωνία τους υποψήφιους αναδόχους (pics)

Οι εξελίξεις στα μεγάλα έργα της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων των υποθηκοφυλακείων και των πολεοδομιών και η «μάχη» για τις νέες ταυτότητες

Ο ένας διαγωνισμός διαδέχεται τον άλλον τους τελευταίους μήνες, με την χώρα να επιταχύνει τους ρυθμούς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της και το ενδιαφέρον να ανεβαίνει κατακόρυφα για τους νυν και υποψήφιους αναδόχους.

Έργα με προϋπολογισμούς οι οποίοι ξεκινούν από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι εκατοντάδες εκατομμύρια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των εταιρειών πληροφορικής, μη εξαιρουμένων των τηλεπικοινωνιακών ομίλων που έχουν πέσει δυνατά στη «μάχη» της ψηφιοποίησης.

Αν προστεθεί και το project των νέων ταυτοτήτων και διαβατηρίων με budget 515 εκατ. ευρώ συνυπολογιζομένου του ΦΠΑ, υπάρχουν αυτή την εποχή 3 ενεργοί mega διαγωνισμοί συνολικού ύψους κοντά στο «φράγμα» του δισ. ευρώ (που ενδεχομένως και θα το υπερβούν), οι οποίοι κρατούν σε αγωνία τους ενδιαφερόμενους για να το υλοποιήσουν.

Οι άλλοι δυο – μικρότεροι από τον προαναφερόμενο, αλλά μεγάλοι και αυτοί- αφορούν την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων και αντιστοίχως των φακέλων των αδειών δόμησης των πολεοδομιών, σε διαγωνιστικές διαδικασίες που προκηρύχθηκαν από την Ελληνικό Κτηματολόγιο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με εκτιμώμενη αξία 238,3 εκατ. ευρώ με τον Φ.Π.Α. (309,8 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης 30%) και 150,7 εκατ. ευρώ με τον Φ.Π.Α. (226,1 εκατ. με δικαίωμα προαίρεσης 50%).

Στην περίπτωση του πολυσυζητημένου διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), η αίσθηση είναι ότι τον «γόρδιο δεσμό» -έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις- θα λύσει το ΣτΕ και όλα θα γίνουν ξεκάθαρα για το αν και πως αυτός θα προχωρήσει όταν θα γίνει επίσημα γνωστή η απόφαση για τις προσφυγές όσων εκ των συμμετεχόντων είτε «κόπηκαν» στην τεχνική αξιολόγηση, είτε πέρασαν στον «τελικό» μεταξύ των 3 κοινοπραξιών.

Η σχετική εκδίκαση είχε αναβληθεί και δεν θα αργήσει (η πιο πρόσφατη ενημέρωση ήταν ότι πάει για τις 14 Μαρτίου), ενώ, και κατά πληροφορίες υπάρχει η πρόθεση να συζητηθούν όλες οι προσφυγές σε μια δικάσιμο.
Από τους 5 αρχικούς υποψηφίους για το έργο-«μαμούθ» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκρίθηκαν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η γερμανική Veridos –της οποίας θυγατρική είναι η Veridos Matsoukis– με τον ΟΤΕ και την Byte, η γαλλική Thales με τη Uni Systems και την ιαπωνική Toppan και ο βελγικός όμιλος Zetes με τη Space Hellas και την ουγγρική Any.

Αποκλείσθηκαν στην τεχνική αξιολόγηση η γαλλική Idemia με τη Neurosoft και η Inform Λύκος (Austria Card) με το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale), αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τίποτα δεν θα τελειώσει πριν αποφανθεί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για την υπόθεση…

Τρέχουν οι εξελίξεις

Στο «μέτωπο» της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, αφενός το έργο είναι σύνθετο, καθώς αφορά την μετατροπή διαφόρων ειδών εγγράφων σε ψηφιακή μορφή και χωρίζεται σε 5 γεωγραφικές ενότητες (όσα και τα μέρη του διαγωνισμού), αφετέρου θεωρείται τεράστιος ο όγκος των 630 εκατ. σελίδων τους.

Η αποσφράγιση των φακέλων που υποβλήθηκαν πραγματοποιήθηκε στις 18/1/2022 (σ.σ. είχε ήδη μετατεθεί) και εμπλεκόμενοι στον διαγωνισμό επιβεβαίωναν τα προηγούμενα 24ωρα ότι η φάση της αξιολόγησης συνεχίζεται και ίσως διαρκέσει περισσότερο. Εκτός αν επιλυθούν νωρίτερα τα εκκρεμή ζητήματα και «τρέξουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα οι εξελίξεις…

Πάντως, σύμφωνα με την προκήρυξη, η αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την αποσφράγιση, των οικονομικών προσφορών εντός δύο εργασίμων ημερών και των δικαιολογητικών κατακύρωσης εντός δύο εργασίμων ημερών από το τέλος της προθεσμίας υποβολής τους.

Υπενθυμίζεται, ότι προσφορές στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων έχουν καταθέσει 6 όμιλοι ή σχήματα, οι: ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R, Wind – Iron Mountain, Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest) – Onex, Intrasoft International – Profile, Globitel- Master- Μυτιληναίος.

Ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για την ψηφιοποίηση αρχείων 48 εκατ. σελίδων στις πολεοδομίες (σε όσες δεν έχουν προβεί στην διαδικασία ή δεν έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη) είναι ο πιο πρόσφατος. Προκηρύχθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και οι υποψήφιοι ανάδοχοι διανύουν την φάση της υποβολής των προσφορών τους, με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής τους (αν δεν δοθεί παράταση) την 21η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Και εκεί τα πράγματα δεν θα είναι απλά, με δεδομένο ότι ο βαθμός δυσκολίας ως προς την υλοποίηση του θα εξαρτηθεί από την συνολική εικόνα που θα συναντήσουν οι ανάδοχοι του διαγωνισμού στις πολεοδομίες, π.χ. σε πιο μέγεθος θα διαπιστωθούν πιθανές φθορές και απώλειες εγγράφων από φακέλους παλαιότερων κυρίως ακινήτων. Τα επιτελεία των ενδιαφερομένων για το έργο εταιρειών ή κοινοπραξιών βρίσκονται –και πάλι- σε εγρήγορση και αν δεν προκύψουν απρόοπτα σε λίγες εβδομάδες θα «βγουν» τα ονόματα και ο αριθμός των διεκδικητών…

Το 2022 αναμένεται να δημοπρατηθεί σχεδόν το σύνολο των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά. Στον ευρύτερο προγραμματισμό για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι διαγωνισμοί και από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, η Αναβάθμιση και επέκταση των Συστημάτων Πληροφορικής του Τομέα Δικαιοσύνης (e-Justice) με 70 εκατ. ευρώ κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Πρώτη κατοικία: Ποιοι θα λάβουν επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες

Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία – Αναλυτικά ο κατάλογος

Τελευταία διορία για ΙΧ, ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος και αναδρομικά

Exit mobile version