Στο προεκλογικό πακέτο Τσίπρα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στο οποίο καταγράφονται όλα όσα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή για τις 120 δόσεις όσον αφορά τα χρέη στο δημόσιο και την εφορία, την «13η σύνταξη», τις μειώσεις στο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ «και φυσικά ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών που αποτελούν σημαντικό τεστ για τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο το φθινόπωρο».
Η ίδια αναφορά γίνεται και όσον αφορά τη «13η σύνταξη» η οποία θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα «ώστε να καταβληθεί έγκαιρα πριν τις ευρωεκλογές και τις ταυτόχρονες δημοτικές εκλογές».
«Ο πρωθυπουργός θέλει να σημειώσει πόντους στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος ο Τσίπρας μιλά για μια “δύσκολη μάχη” στις ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7-10 μονάδες έναντι της συμμαχίας των αριστεριστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα μπροστά και στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές» προστίθεται στο ρεπορτάζ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αρκετοί ειδικοί αμφιβάλουν αν το σύστημα αυτών των δόσεωνω θα φέρει χρήματα στο ταμείο. «Φοβούνται ότι η ήδη εξασθενημένη κουλτούρα πληρωμών θα συνεχίσει να μειώνεται. Άνθρωποι με γνώση της οικονομίας αναφέρουν ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν ήδη σταματήσει τις πληρωμές, τους τελευταίους μήνες γιατί ελπίζουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι τους πρώτους δύο μήνες τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ φτάνοντας στο τέλος του Φεβρουαρίου τα 104,6 δισ. ευρώ.
Η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει, τέλος, και την ανησυχία και τη δυσφορία των δανειστών για τα σχέδια του Τσίπρα καθώς «έμαθαν για τις μειώσεις στους φόρους και τις αυξήσεις συντάξεων από τα ΜΜΕ».
«Τα εκλογικά δώρα θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ενώ ο ESM, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θέλουν “να ελέγξουν” τους αριθμούς, το ΔΝΤ ήταν πιο ξεκάθαρο μέσω του επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, που είπε ότι το πακέτο Τσίπρα κινείται “προς τη λάθος κατεύθυνση”» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.