της Μαίρης Λαμπαδίτη
Μονόδρομος είναι για τη ΓΣΕΕ η διορισμένη διοίκηση μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια να προχωρήσει σε εκλογές νέας ηγεσίας.
Το αποκρουστικό σκηνικό με λοστούς και χειροδικίες που εκτυλίχθηκε στην Καλαμάτα, τη Ρόδο και την Αθήνα όχι μόνο αμαύρωσε την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά στοίχισε περίπου 500.000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εισφορές των εργαζόμενων χωρίς να επιτελέσουν το σκοπό τους.
Η θητεία της διοίκησης λήγει την Πέμπτη 11 Απριλίου και μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιούργησαν τα πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ των μελών του ΠΑΜΕ και των παρατάξεων της πλειοψηφίας θα ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό.
Εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες θα προσφύγουν στο Πρωτοδικείο ζητώντας τον διορισμό διοίκησης. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 ημέρες , στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να στηθεί ένας δεύτερος γύρος επεισοδίων, τραμπουκισμών και εικόνων ντροπής από τις οποίες πήραμε όλοι μια πικρή γεύση.
Το δικαστήριο για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για να μη μείνει ακέφαλη η οργάνωση , θα δώσει διαταγή για διορισμό προσωρινής διοίκησης η οποία θα εγγυηθεί την ομαλότητα.
Στη συνέχεια τα ηνία θα πάρει η διορισμένη από το δικαστήριο διοίκηση ( στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι παρατάξεις ανάλογα με τη δύναμή τους) με μοναδικό στόχο να οδηγήσει τη ΓΣΕΕ στην πραγματοποίηση συνεδρίου εντός των προσεχών 6 μηνών.
Σύμφωνα με κύκλους της ΓΣΕΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιάννης Παναγόπουλος, φέρεται να είπε: «Μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος, θα ξανακαθίσω στην ίδια θέση ως διορισμένος. Αν ήταν ακόμα γραμματέας η Αλέκα Παπαρήγα, δεν θα είχαν συμβεί αυτά τα έκτροπα. Όμως η συγκυρία έχει ανάγκη από έμπειρα στελέχη»
Πρόθεση του προεδρείου της ΓΣΕΕ είναι το επόμενο διάστημα να ανοίξουν και άλλα θέματα όπως η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστών προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων.