search icon

Ελλάδα

Γραβάνης: Η Ελλάδα αριστεύει στη βιοτεχνολογία

Στους θύλακες αριστείας της χώρας μας και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά τους στον τομέα της βιοτεχνολογίας αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ

Η Βιοτεχνολογία και το μέλλον της αποτέλεσαν το θέμα του δεύτερου πάνελ του 5ου Συνεδρίου του ygeiamou.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ εξήγησε ότι «η βασική έρευνα αποτελεί προαπαιτούμενο για την συνολική ανάπτυξης της έρευνας, κάτι που αντιλήφθηκε πρώτη η φαρμακευτική βιομηχανία».

Ο καθηγητής φαρμακολογίας εξήγησε ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εφάρμοσαν ένα νέο τρόπο παραγωγής φαρμάκων το out sourcing σε απευθείας συνεργασία με φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα επενδύσεων μεγάλων εταιριών όπως η Pfizer στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τονίζοντας πως ό,τι παράγεται εκεί δεν αποτελεί κτήμα της φαρμακοβιομηχανίας η οποία όμως διατηρεί το δικαίωμα της πρόσβασης στη νέα γνώση.

Ποια είναι η αντίδραση της Ευρώπη σε αυτή την ερευνητική καινοτομία συνεργασίας των φαρμακοβιομηχανιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με τον κύριο Γραβάνη η απάντηση είναι «Η ανάπτυξη ερευνητικών hubs, στα οποία όμως η Ελλάδα υστερεί σημαντικά».

Εξήγησε όμως ότι γίνονται προσπάθειες από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προς την κατεύθυνση δημιουργίας γόνιμων συμπράξεων μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δίνοντας το παράδειγμα της ΕΛΠΕΝ και της δημιουργίας του πρώτου biotech park στην Ελλάδα.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι μέσα από την τεχνολογία machine learning και ΑΙ να αναπτυχθούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για τους ασθενείς» εξήγησε ο καθηγητής.

Σήμερα το ευρωπαϊκό start up σύστημα είναι πολλά υποσχόμενο και η έρευνα έχει στραφεί σύμφωνα με τον καθηγητή, σε στόχους όπως τα γονίδια, οι πρωτεΐνες και οι ιστοί. «Αυτό είναι το μέλλον της εξατομικευμένης βιοτεχνολογίας. Στην Ευρώπη το ποσοστό των εταιριών που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα ανέρχεται στο 35-40%» εξήγησε ο καθηγητής.

Η ελληνική προσπάθεια

Την Ελληνική προσπάθεια που συντελείται στον ακαδημαϊκό χώρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με πεδίο τις νευροεπιστήμες εξήρε κύριος Γραβάνης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Exit mobile version