Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς φαίνεται να υπάρχει κοινή συναίνεση όσον αφορά το θέμα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Η λιτή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού πως «Εάν το βρετανικό μουσείο πει το ναι, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο» μαρτυρά, εφόσον ξέρει κανείς να διαβάζει πίσω από τις γραμμές, κατ’αρχήν πολιτική συμφωνία, καθώς τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Βρετανός Κιρ Στάρμερ δείχνουν να μεταφέρουν το θέμα της απόφασης στους διευθυντές των μουσείων, αντιστρέφοντας την πρότερη συνθήκη που ήθελε τους ιθύνοντες του βρετανικού μουσείου να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Εφόσον οι δύο αρχηγοί, συμφωνούν, ύστερα από μια σειρά συναντήσεων, ότι η επιστροφή ή μάλλον καλύτερη η επανένωση του μνημείου είναι παραπάνω από επιτακτική και ότι υπάρχει κοινή βούληση για την επιστροφή τους, οι διευθυντές τόσο του Βρετανικού Μουσείου, όσο και του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκολας Κάλιναν και Νικόλαος Σταμπολίδης αντίστοιχα, αναλαμβάνουν το επόμενο σκέλος που είναι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προσκόμματα.

Το μυστικό στην περίπτωση αυτή, που θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν οι επιμέρους δυσκολίες και να λυθεί το ζήτημα της κυριότητας, λέγεται ότι είναι η νομική ορολογία που φάνηκε να επιλέγεται στην περίπτωση του θραύσματος Fagan καθώς και σε άλλες αντίστοιχες κρίσιμες περιπτώσεις επιστροφής θησαυρών.

Όροι όπως «κοινή χρήση» και «κατάθεση» αντί για δάνειο φαίνεται να λύνουν τα χέρια και στις δυο πλευρές ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα μιας κοινής συμφωνίας και να πετύχουν μια επωφελή συνθήκη.

Με αυτό τον τρόπο μένει στην άκρη το θέμα της κυριότητας και οι δυο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν ώστε τόσο η Ελλάδα να δει επιτέλους τα Γλυπτά να επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, όσο και η Βρετανία να μπορέσει να φιλοξενήσει στους πλήρως ανακαινισμένους χώρους της εξαίσιους θησαυρούς που θα φιλοξενήσει από την Ελλάδα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει ταχθεί αναφανδόν προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία είναι παραπάνω από εφικτή και μάλιστα προς όφελος της Ελλάδας. Συμπλέοντας με τη γενικότερη τάση που προκρίνόσο σ’ ‘νόμιμο’ και ‘ηθικό’ την επιστροφή των θησαυρών στους τόπους καταγωγής της ο Κάλιναν υποστηρίζει ότι η το μουσείο πρέπει να δείξει καλή προαίρεση στο θέμα αυτό και να κάνει το επόμενο βήμα δηλώνοντας αλλαγή στην πολιτική του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr