Κύμα εξάντλησης και δυσαρέσκειας σηκώνεται αργά αλλά σταθερά στο ΕΣΥ, παρασύροντας ολοένα και περισσότερους γιατρούς προς την έξοδο των νοσοκομείων. Σε εκείνους που συνταξιοδοτούνται, προστίθενται και εκείνοι που αποχωρούν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ηλικία συνταξιοδότησης. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν όσοι αποχωρούν για να εργαστούν υπό άλλες, καλύτερες συνθήκες, εργασιακές και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη) 424 γιατροί και παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους, δηλαδή συνολικά έφυγαν 824 γιατροί. Το δυναμικό των 19.900, μόνιμων και επικουρικών, γιατρών μειώθηκε κατά περίπου 4% σε ένα έτος. Το τρέχον έτος εκτιμάται με βάση τα στοιχεία του υπουργείου ότι θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 450 γιατροί.
Το τελευταίο διάστημα, επίσης, υποβάλλονται με σταθερό ρυθμό και παραιτήσεις. Τα νοσοκομεία της Κρήτης βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή τις παραιτήσεις τουλάχιστον 6 γιατρών, ομοίως υποβλήθηκαν παραιτήσεις ιατρών στα νοσοκομεία της Σπάρτης (3 παθολόγοι), της Δράμας (3 παθολόγοι), του Αγρινίου (1 εντατικολόγος), της Πρέβεζας (1 παιδοψυχίατρος). Τον περασμένο μήνα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια 29 αποφάσεις αποδοχής παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης».
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr