Το νησί της Κρήτης αποτελεί λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού για περισσότερα από 100.000 χρόνια.
Σήμερα, περίπου 600.000 άνθρωποι αποκαλούν το νησί σπίτι τους. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το δημοφιλές σημείο διακοπών. H Κρήτη είναι παγκοσμίως γνωστή για τις παραλίες, το κρασί, την ιστορία και τους ελαιώνες της.
Αυτό το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό, σύμφωνα με το zerohedge, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τα ακίνητα στο νησί έχουν αρκετά λογικές τιμές.
Σίγουρα τα ακίνητα αυτά δεν είναι φτηνά, αλλά για έναν τόσο δημοφιλή προορισμό, οι τιμές δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακριβές.
Για παράδειγμα, μια μέτριου μεγέθους πέτρινη βίλα δύο υπνοδωματίων δίπλα σε έναν περιποιημένο ελαιώνα με υπέροχη θέα στη θάλασσα κοστίζει περίπου 275.000 ευρώ, ή 300.000 δολάρια ΗΠΑ.
Ένα τέτοιο μέρος στο Airbnb θα μπορούσε εύκολα να αποφέρει 125 έως 150 δολάρια ανά διανυκτέρευση και θα ήταν πλήρως κλεισμένο για μεγάλο μέρος του έτους.
H αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει κάτι το ιδιαίτερο που δεν έχουν οι περισσότερες παραδοσιακές επενδύσεις. Το πρώτο και για πολλούς κυριότερο είναι το γεγονός πως μπορούν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα και να γίνουν κάτοικοι Ευρώπης, αν αγοράσουν ακίνητο.
Η επένδυση σε μια κατοικία σε μια ξένη χώρα είναι κάτι απολύτως λογικό. Σημαίνει ότι, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, θα έχετε ένα άλλο μέρος στο οποίο μπορείτε να στραφείτε εάν ποτέ το χρειαστείτε.
Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που σας επιτρέπουν να αγοράσετε ακίνητα με αντάλλαγμα τη νόμιμη διαμονή, μέσω των προγραμμάτων της «χρυσής βίζας».
Για τους περισσότερους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την στρατηγική, η επιλογή τους βασίζεται σε έναν προορισμό ο οποίος πραγματικά τους αρέσει.
Για πάρα πολλούς ανθρώπους, η Ελλάδα είναι ο παράδεισος. Ο καιρός, ο πολιτισμός, τα αρχαία, η ιστορία, το φαγητό, όλα προσελκύουν πολλούς ανθρώπους που θέλουν να περάσουν χρόνο ή ακόμη και να συνταξιοδοτηθούν εκεί.
Η Πορτογαλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που λανσάρισαν το πρόγραμμα της χρυσής βίζας το 2012. Όπως αναμενόταν, όμως, η προσφορά αυτή δεν διήρκησε για πολύ. Το πρόγραμμα προσέλκυσε «σμήνη» αλλοδαπών, οι τιμές των ακινήτων ανέβηκαν στα ύψη και οι ντόπιοι άσκησαν πίεση στην πορτογαλική κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έκανε το πρόγραμμα Golden Visa λιγότερο ελκυστικό, ενώ ως επί το πλείστον, οι αγορές ακινήτων δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για την μόνιμη διαμονή στη χώρα.
Η Ελλάδα είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα Golden Visa. Το 98% της επικράτειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων ειδυλλιακών νησιών της, παραμένει επιλέξιμο για χρυσή βίζα με αντάλλαγμα την αγορά ακινήτου μόλις 250.000 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 ευρώ στις πιο περιζήτητες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των νησιών της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω, κάτι το οποίο είναι και η συνηθισμένη εξέλιξη σε προγράμματα τέτοιου είδους. Γι αυτό, όσοι επίδοξοι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν άμεσα.
Όταν είναι δυνατόν να αποκτήσετε άδεια παραμονής, ενώ παράλληλα δημιουργείτε θετικές ταμειακές ροές από το εισόδημά σας από τα ενοίκια όταν δεν χρησιμοποιείτε το σπίτι, μία τέτοια επένδυση αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία, όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Φυσικά, η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που μπορείτε να το κάνετε αυτό. Ο Παναμάς εξακολουθεί να προσφέρει υπηκοότητα με αντάλλαγμα μια επένδυση σε ακίνητο ύψους περίπου 300.000 δολαρίων.
Στη συνέχεια, υπάρχουν μέρη όπως το Μεξικό, όπου δεν χρειάζεται καν να αγοράσετε ένα ακίνητο για να αποκτήσετε νόμιμη κατοικία. Πρέπει απλώς να αποδείξετε ότι το εισόδημά σας ή οι αποταμιεύσεις σας πληρούν ένα συγκεκριμένο όριο.
Το κυριότερο θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι πως αυτή η επιλογή θεωρείται σημαντική ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους και τόσο μεγάλη αβεβαιότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επίδοξοι επενδυτές οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να βρουν κάτι το οποίο τους βολεύει θα μπορούσαν εύκολα να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιό τους.
Διαβάστε ακόμη
Ναυτιλία: «Χρυσές εποχές» για τα δεξαμενόπλοια – Η εικόνα για τα φορτηγά πλοία
Νέος κύκλος επενδύσεων των Ισραηλινών στην Αθήνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ