Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ διανύουν μία από τις καλύτερες – αν όχι την καλύτερη- περιόδους της ιστορίας των δύο εθνών.
Οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα επανακάμπτουν σταθερά μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 340.000 Ισραηλινοί με συνολική τουριστική δαπάνη πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 οι αφίξεις ήταν ακόμα περισσότερες, όπως δήλωσε από την Διεθνή Έκθεση Μεσογειακού Τουρισμού 2023 του Τελ Αβίβ ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. Ειδικά στην Αθήνα η αύξηση έφτασε στο 19% σε σχέση με το 2019. Στη Θεσσαλονίκη, το 2022, οι Ισραηλινοί τουρίστες ήταν στην πρώτη θέση των αλλοδαπών επισκεπτών με 126.247 διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί επενδυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, με σημαντικές τοποθετήσεις, κυρίως στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική αστυνομία, μετά από συνεργασία της ΕΥΠ με την ισραηλινή Μοσάντ, συνέλαβε δύο Πακιστανούς που σχεδίαζαν μακελειό σε εβραϊκό εστιατόριο– συναγωγή στη συνοικία του Ψυρρή. Όπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για απόπειρα να στηθεί στην Ελλάδα παρακλάδι διεθνούς δικτύου τρομοκρατών, με καθοδήγηση από την Τεχεράνη και «εκτελεστικά όργανα» Πακιστανούς μετανάστες.
– Πώς θα επηρεάσουν οι αποκαλύψεις αυτές τις σχέσεις των Ισραηλινών με την Ελλάδα; Υπάρχει κίνδυνος να θεωρήσουν την χώρα λιγότερο ασφαλή προορισμό, μεταβάλλοντας τα σχέδιά τους για ταξίδια ή επενδύσεις στην χώρα;
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Γιάννα Παναγοπούλου, απαντά κατηγορηματικά όχι.
«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» μας απάντησε. «Αντιθέτως έχω την εδραία πεποίθηση ότι αυτό δεν θα συμβεί, όχι μόνο γιατί απετράπη το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και γιατί οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Οι Ισραηλινοί θεωρούν την Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, «την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», γιατί εδώ υπήρξε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε σχεδιασμός για πάρα πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα τα οποία έχουν αποτραπεί από την έγκυρη παρέμβαση των διωκτικών αρχών. Πρόκειται για πάνω από 260 ανάλογες περιπτώσεις, όπως έχει ανακοινώσει η Europol, που καταγράφηκαν μόνο την περίοδο 2021 -2022 και δεν βγήκαν καν στη δημοσιότητα. Και για το περιστατικό στην Ελλάδα, εάν παρατηρήσετε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν κάνουν καμία αναφορά. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στις διμερείς σχέσεις. Απεναντίας, βλέπουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έσπευσε να ευχαριστήσει την ελληνική αστυνομία και τις αρχές της χώρας. Η Μοσάντ συνεργάστηκε θαυμάσια με τις ελληνικές αρχές και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ελληνική αστυνομία επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καμία ανάσχεση ούτε των τουριστικών ροών, ούτε του επενδυτικού ενδιαφέροντος που δείχνει η χώρα του Ισραήλ στο ελληνικό real estate, σε ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα σε τομείς όπως το εμπόριο».
– Τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και οι φίλοι/συνεργάτες σας στο Ισραήλ πώς αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση; Πώς την σχολιάζουν;
«Δεν έχουν διαφορετική αίσθηση από αυτή που έχουμε όλοι μας, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες μιας χώρας η οποία είναι σταθερά αντίθετη στη διεθνή και εγχώρια τρομοκρατία. Πράγματι έχω επικοινωνήσει με πολλούς γνωστούς, φίλους και με συνεργάτες από τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών. Δεν υπάρχει, όπως είπαμε, καμία σκέψη για ανάσχεση της συνεργασίας και της επενδυτικής δραστηριότητας. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος για το γεγονός ότι σχεδιαζόταν μία τέτοια επίθεση τη συγκεκριμένη στιγμή, με το συγκεκριμένο τρόπο και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από το να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.»
Ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας- Ισραήλ ιδρύθηκε το 1965, μετρά περίπου 250 μέλη και έχει ως επίτιμους προέδρους τον προέδρο και διευθύνοντα συμβούλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Στόχος του Συνδέσμου είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των δύο λαών, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό δόγμα.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Νίκα: Κληρώνει ξανά για την «πινακοθήκη» και το ακίνητο στη Στησιχόρου (pics)
Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και καταγγέλλει παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2024