Τα σχόλια στον γερμανόφωνο τύπο για τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που αφορούν στη δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, παραθέτει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

“Ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταρρέει στις δημοσκοπήσεις” είναι ο τίτλος υπό τον οποίο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel αναφέρεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή”. “Οι Έλληνες εμφανίζονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι από τον αριστερό πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το ποσοστό της δημοτικότητας του κόμματός του μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά”, γράφει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επιχειρεί να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης: “Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει τώρα το λογαριασμό για την σκληρή πολιτική λιτότητας των περασμένων μηνών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αριστερός του συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σημαντικά στις δημοσκοπήσεις. Από το 35,5% στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 17,5% σήμερα”.

Ανησυχία στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Από την Αθήνα ο ανταποκριτής της αυστριακής εφημερίδας Der Standard μεταδίδει το κλίμα που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί επανέναρξης των επαναπροωθήσεων προσφύγων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. “Η Αθήνα αντιδρά με οργή στην ανακοίνωση του Βερολίνου περί επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο”, γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και επικαλείται δήλωση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην οποία ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. ντε Μεζιέρ είναι “εκτός τόπου και χρόνου”.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται με τον τίτλο “Ανησυχία στην Ελλάδα, στη χώρα των προσφυγικών κέντρων” αναφέρεται: “Το πόσο τεταμένο είναι το κλίμα στα ελληνικά νησιά δείχνουν για άλλη μια φορά οι βίαιες συμπλοκές νέων σε κέντρα προσφύγων στη Λέσβο που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι νέες αφίξεις προσφύγων (…) όσο το ότι οι διαδικασίες δεν γίνονται όπως το φαντάστηκαν οι κυβερνήσεις στην ΕΕ. Μόνο 500 περίπου πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν με τη βοήθεια της Frontex από τα νησιά στις τουρκικές ακτές”.

Τέλος ο ανταποκριτής αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. ντε Μεζιέρ επισημαίνει ότι “ο Gερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ενέτεινε τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα” και συμπληρώνει με νόημα: “Η συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag δημοσιεύθηκε την ημέρα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας”.

Μια ιδιάζουσα περίπτωση επαναπροώθησης

Αναφορικά με το ίδιο θέμα η εφημερίδα Tageszeitung από το Βερολίνο δημοσιεύει ρεπορτάζ με την πρώτη κατά τα φαινόμενα περίπτωση επαναπροώθησης πρόσφυγα από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Ωστόσο πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση: “Ένας Σύρος αιτών άσυλο πρόκειται να επαναπροωθηθεί από την Κάτω Σαξονία στην Ελλάδα. Για τον άνδρα εγκρίθηκε η παροχή ασύλου στην Ελλάδα, ωστόσο συνέχισε με τον γιο του το ταξίδι μέχρι τη Γερμανία όπου κατέθεσε νέα αίτηση ασύλου. Η αίτηση όμως δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο υπουργείο και τώρα ο πρόσφυγας οφείλει να φύγει από τη χώρα”, εξηγεί η εφημερίδα και επισημαίνει ότι “η Γερμανία έχει να απελάσει πρόσφυγες προς την Ελλάδα από το 2011 μια και οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή χώρα θεωρούνται απάνθρωπες και ταπεινωτικές για τους πρόσφυγες”.