Στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: «Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας», παρέστη σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Πρώτα απ’ όλα, εξ’ ονόματος του Πρωθυπουργού μας και του ελληνικού λαού θέλω να σας καλωσορίσω όλους στη χώρα μας. Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα που σας υποδεχόμαστε εδώ και που επιλέξατε την Αθήνα για αυτό το πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο, σε δύσκολες εποχές όσον αφορά στην αγορά εργασίας. Μετά από όλη αυτήν την εποχή της μεγάλης κρίσης που περάσαμε, η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της κανονικότητας και η συνεργασία μας με την ΟΚΕ πρέπει να διευρυνθεί και να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Θέλω να μας υποδείξετε τρόπους ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία με την Κυβέρνηση ευρύτερα, και ειδικότερα με το Υπουργείο Εργασίας, τιμώντας και εσάς προσωπικά, αλλά και τον Οργανισμό τον οποίον εκπροσωπείτε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ILO για την πολύ καλή διαχρονική μας συνεργασία και για τις καλές συμβουλές που έδωσε στην Ελλάδα τα περασμένα χρόνια. Οι δικιές σας συμβουλές, μας βοήθησαν να ξεφύγουμε από αυτήν την δεκαετή περίοδο της πολύ μεγάλης κρίσης. Προσδοκούμε στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε και τον I.C.C.S, έναν Οργανισμό παγκόσμιου κύρους με εκπροσώπους από 70 κράτη, για την πρόσκληση στη σημερινή αυτή διοργάνωση του συνεδρίου. Είναι εξαιρετικά καλό να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι εργοδοτών και εργαζομένων. Για εμάς στην Ελλάδα που είχαμε αυτή τη δύσκολη δεκαετή περίοδο, η ιδέα ότι μπορούμε με λογικό τρόπο να βρούμε κοινές συνιστάμενες λύσεις και να προχωρήσει η οικονομία και η κοινωνία προς τα εμπρός, έχει εμπεδωθεί.
Η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη πρόοδο. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Μπορώ να σας πω ότι τα στοιχεία δείχνουν την πρόοδο αυτή. Πριν από 4 χρόνια, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την Πρωθυπουργία της χώρας, η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας στο 17,6% ενώ σήμερα είμαστε στο 10%. Απέχουμε αρκετά ακόμα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 6,5%, αλλά είμαστε 7,5 μονάδες κάτω, περίπου 45% κάτω μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τριετία είναι καλές και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος της παρούσης θητείας της Κυβερνήσεως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον ρυθμό της ανεργίας.
Επίσης, είχαμε σημαντική πρόοδο στην πτώση της ανεργίας των νέων. Ήμασταν πρώτοι με μεγάλη διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαμε φτάσει κάποτε ακόμα και το 60%. Σήμερα είμαστε κάτω από το 20%, είμαστε στην 9η θέση από το τέλος, το οποίο είναι μια μεγάλη πρόοδος που ο ελληνικός λαός με πολλές θυσίες κατάφερε να κάνει και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει παίξει το ρόλο της με τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια και οικονομικά της χώρας. Πιστεύουμε όμως ότι για να κάνουμε το μεγάλο βήμα εμπρός πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο.
Ακούμε συνεχώς για τις αλλαγές που θα φέρει στην παγκόσμια αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που κι εμείς διερευνούμε για να δούμε πως θα μας επηρεάσει κι εδώ στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεγάλα προγράμματα για το «reskilling» και το «upskilling» της αγοράς εργασίας της Ελλάδος και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Καββαθά, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, διότι έχει παίξει ρόλο σε αυτή τη συνεργασία. Η ΓΣΕΒΕΕ συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συζήτηση, και μάλιστα τώρα έχουμε ξεκινήσει και καινούρια προγράμματα.
Μας ενδιαφέρει, κύριε Πρόεδρε να ακούμε τι λέει η αγορά και τι λένε οι κοινωνικοί εταίροι και πως εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές και αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους. Αλλά ναι, οι ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν στην Ελλάδα. Παραμένουν αρκετά στο θέμα της αμοιβής των γυναικών και είναι ένα κομμάτι το οποίο έχουμε βάλει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής μας να γεφυρώσουμε. Επίσης και στους νέους, που επίσης υπάρχει εκεί μια μεγάλη ανισότητα και είμαστε πρόθυμοι τα συμπεράσματα του διημέρου συνεδρίου σας εδώ στην Αθήνα να τα μελετήσουμε και να δούμε πως μπορούμε και στη δική μας χώρα να τα αξιοποιήσουμε.
Θέλω να θεωρήσετε την Ελλάδα μία χώρα που πιστεύει σε αυτό που κάνετε και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της δουλειάς όλων των οργανισμών που εκπροσωπείτε σήμερα εσείς εδώ. Πιστεύω ότι και η δική μας ελληνική αντιπροσωπεία δείχνει με την υψηλή της ποιότητα το πόσο πραγματικά στα σοβαρά πιστεύουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια. Στο μέτρο που με αφορά, το Υπουργείο Εργασίας θα είναι απολύτως «ανοιχτό» για σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί πολιτικές, που στο τέλος θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Γιατί η ανισότητα είναι απλώς μια λέξη που πολλές φορές δεν λέει τίποτα. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Θέλουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που δυστυχώς ο πληθωρισμός έχει πλήξει πάρα πολύ τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων να βρούμε τους τρόπους να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους και να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους.
Για άλλη μια φορά λοιπόν σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».
Διαβάστε ακόμη
Ακτοπλοΐα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση Attica – ANEK
Μπράλος – Άμφισσα: Ξεκίνησε η κατασκευή του τούνελ για το νέο οδικό άξονα
Τουρκία: Συνομιλίες με Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια μαχητικών Eurofighter
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ