search icon

Ελλάδα

Γεννηματά: Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα ανοιχτά σύνορα

 

«Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίς, Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίς, Νίκο Αναστασιάδη.

Ολόκληρη η δήλωση της κας. Γεννηματά:

Από εδώ, από την Κύπρο, από τη νότια Ευρώπη, θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα ότι, η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ των χωρών της, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τον Πολιτισμό της. Εδώ δεν συγκρούονται δύο θρησκείες – και δεν πρέπει να γίνει κανένα τέτοιο λάθος – αλλά δύο κοσμοθεωρίες. Από τη μια μεριά το μίσος, η βία, το σκοτάδι και από την άλλη μεριά το φως, η ειρήνη, η συνεργασία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με το προσφυγικό, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Οικονομία και βεβαίως το Κυπριακό. Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις.

Και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου στηρίξαμε στην τελευταία Σύνοδο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που η Κύπρος έχει παγώσει τα προηγούμενα χρόνια. Το πετύχαμε αυτό, ήταν μια διπλωματική νίκη για τον Ελληνισμό.

Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις τελευταίες της πληγές. Είναι τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή. Θα πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που βάση της αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά με τον Πρόεδρο, όπως συζητήσαμε και για τα θέματα του μνημονίου και της οικονομίας.

Η Κύπρος παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει μπροστά της και πρέπει να αντιμετωπίσει, έκανε ένα σημαντικό βήμα: βγήκε από το μνημόνιο και αυτό το πέτυχε διότι κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν, στη βάση αυτής της συνεννόησης, και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδο τους από το μνημόνιο. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό.

Exit mobile version