Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Fuel Pass, καθώς οι αιτήσεις για το επίδομα έχουν ξεπεράσει τις 2 εκατ. και συγκεκριμένα σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει «φωτιά». Οι αιτήσεις έχουν φτάσει περίπου τα 2,1 εκατ. σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν αίτηση επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό για την πίστωση των χρημάτων του επιδόματος, με ένα μικρό αριθμό να προτιμά την άυλη κάρτα, διαδικασία που προσθέτει και έξτρα 5 ευρώ στο τελικό ποσό.
Ειδικότερα, οι 1,7 εκατ. δικαιούχοι από τους συνολικά 2,1 εκατ. που υπέβαλαν αίτηση, ζήτησαν να λάβουν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και μόνο 400.000 επέλεξαν να λάβουν το επίδομα στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο.
Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα
Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:
- είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,
- είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.
Μόνο ένα αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Τα ποσά
Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στις εξής Περιφέρειες:
Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
Ποσό 40 ευρώ προβλέπεται για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
SOS από 100 παγκόσμιους κολοσσούς: Ζητούν εδώ και τώρα ευρωπαϊκή συμφωνία για το αέριο
Ποιος επιχειρηματίας ξόδεψε 8 δισ. για μια θέση στο διαστημόπλοιο του Μπέζος