Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στο κρέας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που καταδεικνύουν ότι οι πιέσεις αποκλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η τιμή του κρέατος ενισχύθηκε κατά 3,3% τον Φεβρουάριο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σε ολόκληρη την κατηγορία, μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το χοιρινό (5,7%), ενώ ακολουθεί το αρνί και το κατσίκι (4,5%), καθώς και το μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας (3%). Απεναντίας, το κοτόπουλο στην Ε.Ε. κατέγραψε πτώση 1,6% τον Φεβρουάριο, αντισταθμίζοντας τον γενικό δείκτη.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός του κρέατος ενισχύθηκε κατά 4,8% τον Φεβρουάριο, έπειτα από αύξηση 6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Στην κατάταξη, η Ελλάδα εμφανίζει τον Φεβρουάριο την έκτη μεγαλύτερη μεταβολή μαζί με το Βέλγιο (επίσης 4,8%).
Στα ύψη οι τιμές τα τελευταία χρόνια
Ωστόσο, η μεταβολή του Φεβρουαρίου είναι το τέλος σε μία μακρά περίοδο ανατιμήσεων. Την τελευταία τριετία, η τιμή του κρέατος στην Ε.Ε. έκανε άλμα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται μεταξύ Απριλίου του 2022 και Μαρτίου του 2023, όταν οι ετήσιες μεταβολές ξεπερνούσαν το 10%. Ο υψηλότερος δείκτης σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 με αύξηση 17,3% σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά, την τελευταία τριετία, οι τιμές στο μοσχαρίσιο, βοδινό, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις κάτω του 15%. Αντιθέτως, οι τιμές του κοτόπουλου (κορύφωση 24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού (18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Στην Ελλάδα, η κορύφωση έγινε στις αρχές του 2023, όταν η τιμή του κρέατος συνολικά αυξήθηκε κατά 19,4%, 20% και 19,9% σε τρεις συναπτούς μήνες, τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του περασμένου έτους.
Οι τιμές σε ολόκληρη την Ε.Ε. εξακολουθούν να ανεβαίνουν, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο, υπήρξαν αυξήσεις στις περισσότερες τις χώρες του μπλοκ, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στη Βουλγαρία (8,2% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα), τη Ρουμανία (7,7%) και την Κροατία.
Αντιθέτως, οι τιμές έπεσαν σε τρεις χώρες, την Τσεχία (-5,1%), τη Φινλανδία (2,2%) και τη Δανία (-0,6%).
Διαβάστε ακόμη
EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα
Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ