Αυτή θα είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αναφέρει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις των δανειστών της, οι αρχές της χώρας έχουν αποδειχθεί ικανές να τηρήσουν τα υποσχεθέντα, επισημαίνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα».

Τονίζει, ωστόσο, τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο για εορτασμούς, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι σύντομα θα αυξηθούν ενώ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιονομική στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πετυχημένη, τονίζει.

Διερωτώμενος εάν αυτή δημοσιονομική υπεραπόδοση αποτελεί πράγματι επιτυχία, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εξηγεί: «Όταν υπάρχει πλεόνασμα, αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας έχει αποσπάσει περισσότερους πόρους από τον ιδιωτικό απ’ ό,τι του έχει δώσει. Αυτού του είδους η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι υπερβολική λιτότητα.

Η κυβέρνηση έλαβε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα από ό,τι ήταν απαραίτητο και επέβαλε μια υπερβολικά αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα». Τόσο από πολιτική όσο και οικονομική άποψη, η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι αποτυχία, σημειώνει ο αξιωματούχος στο άρθρο του για τη WSJ.

Μπροστά σε μια τέτοια ατυχή εξέλιξη, κάθε συνετή και ειλικρινής κυβέρνηση θα πρέπει να αντιστρέψει τη δημοσιονομική πολιτική και να επιστρέψει το υπερβάλλον πλεόνασμα στην κοινωνία, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ερώτημα για το πού θα πρέπει να δοθεί αυτό, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εξηγεί ότι η «καλύτερη επιλογή θα ήταν να δαπανηθεί για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, αυτούς που υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή δίκαιη και αποτελεσματική καθώς, όπως εξηγεί, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα «τείνουν περισσότερο να καταναλώνουν», δίνοντας ουσιαστική ώθηση στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, επισημαίνει ο αξιωματούχος, πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί προσεκτικά, καθώς διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει στρεβλώσεις στη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία και να δημιουργήσει ανησυχίες στους πιστωτές.

«Η κυβέρνηση έχει τιμήσει πλήρως τη συμφωνία με τους πιστωτές και συνεχίζει να το κάνει. Είναι εξίσου σημαντικό να τιμήσει τη σιωπηρή συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και να βοηθήσει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στα μάτια των πολιτών. Η επιστροφή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος στην κοινωνία θα είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ