search icon

Ελλάδα

Φαρμακευτική δαπάνη: Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακοβιομηχανίες – Ποια η ατζέντα

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα για τις αυτόματες επιστροφές (clawbacks και rebates) του 2023 περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης

Η πολυαναμενόμενη εδώ και δύο μήνες συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι (27/6).

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα για τις αυτόματες επιστροφές (clawbacks και rebates) του 2023 περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο πεντάμηνο του 2024. Αυτό είναι και το αντικείμενο της συνάντησης.

Το υπουργείο Υγείας έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που έχουν σκοπό τον περιορισμό της δαπάνης και κατ’ επέκταση του clawback. Οι αυτόματες επιστροφές του 2023 είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα που δεν τους επιτρέπει να κάνουν μακρόπνοους σχεδιασμούς. Ειδικά δε από τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί σημειώματα για τις επιστροφές του 2023 οι εκτιμήσεις του κλάδου είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Ειναι οξύμωρο, λένε στελέχη πολυεθνικών εταιριών να καλείσαι να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις πλάνο και πρόγραμμα μέχρι το 2028 σε συνεργασία με τις μητρικές εταιρίες και να μην ξέρεις τις επιστροφές του 2023 για τη χώρα σου, δηλαδή να μην έχεις τα εχέγγυα για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικά δε από τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί σημειώματα για τις επιστροφές του 2023 οι εκτιμήσεις του κλάδου είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Υπολογίζουν πως οι υποχρεωτικές επιστροφές διαμορφώνονται σε περίπου 3,6 δις ευρώ για το 2023, μια αύξηση κατά 700 εκατ.ευρώ σε σχέση με το 2022.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με την παραδοχή από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι το clawback έχει ξεφύγει, από τις αρχές του τρέχοντος έτους γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και κατ’ επέκταση συγκράτηση των ποσών που καλούνται να επιστρέψουν υποχρεωτικά στο κράτος οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι εντατικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει πολύ στενά τους γιατρούς ανά την Ελλάδα για υπερσυνταγογράφηση.

Σε περίπτωση που βρεθούν φαινόμενα μη αιτιολογημένης συνταγογράφησης, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση του δικαιώματος να συνταγογραφούν. Πριν την επιβολή τυχόν ποινών, οι γιατροί καλούνται να αιτιολογήσουν γιατί έχουν ξεφύγει στις συνταγές φαρμάκων. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ήδη τη διακοπή των συμβάσεων 50 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Exit mobile version