search icon

Ελλάδα

Eurostat: Οι Ελληνες δυσκολεύονται πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους να νοικιάσουν σπίτι (γραφήματα)

Tα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από δυσκολίες ενοικίασης

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 26,1% δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολία για να ενοικιάσουν κατοικία, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (44,6%) που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Πιο αναλυτικά, το 2023, σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 4,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες αναφορικά με τη στέγαση κατά τη διάρκεια της ζωής τους (κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι και αναγκάστηκε να μείνει σε προσωρινό κατάλυμα). Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (8,5%). Από την άλλη πλευρά, μόνο το 3,9% των ατόμων που δεν διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης στη ζωή τους.

Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στέγασης μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν η Δανία (18,4%), η Φινλανδία (17,5%) και η Γαλλία (17,1%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (1,9%), την Ιταλία (2,0%) και την Ουγγαρία (2,1%).


Σε επίπεδο ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών και 30 έως 54 ετών ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών ενοικίασης, 14,8% και 14,7%, αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 12,8% για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών και 6,7% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από δυσκολίες ενοικίασης. Όταν εξετάζονται τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι δυσκολίες ενοικίασης ήταν υψηλότερες σε ποσοστό 27,7% για τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών, ακολουθούμενες από 24,0% για τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών και 22,1% για τα άτομα ηλικίας 16-29 ετών. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, το 12,9% των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ενοίκιο, το χαμηλότερο ποσοστό.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ποιες μετοχές ευνοούνται από την ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές του οίκου FTSE

Η Quest εξαγόρασε το 70% της Μπενρουμπή – Option για το 30%

TSMC: Περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη εξετάζει η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version