search icon

Ελλάδα

Πλήρης αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής -Τι δήλωνε η Δούρου για τα αντιπλημμυρικά

Η περιφερειάρχης  έλεγε το 2014 ότι χρειάζεται 6 μήνες για τα αντιπλημμυρικά έργα

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη σημερινή ο πρωθυπουργός μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 15 νεκρούς στη Δυτική Αττική, τους 21 τραυματίες και την καταστροφή χιλιάδων περιουσιών μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Ωστόσο τα τεράστια ερωτηματικά για τα λάθη που άφησαν τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες, για την καθυστερημένη και ελλιπή παρουσία του κρατικού μηχανισμού και τις πολιτικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, γίνονται αδυσώπητα.

Η εξέλιξη της τραγωδίας έδειξε ότι ουσιαστικά υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής. Η προετοιμασία ήταν τουλάχιστον ανύπαρκτη, παρότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν προαναγγελθεί,

Η δε προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής με τα μπαζωμένα ρέματα και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, γνωστή σε όλους.

Και όλα αυτά ενώ η κυρία Δούρου επιχείρησε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες της περιφέρειας Αττικής και ζήτησε να… αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και τις καταστροφές! Ανακοίνωσε δε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν», όπως δήλωσε.

Κι όμως η κ. Δούρου τον Απρίλιο του 2014 έλεγε ότι της αρκούν 6 μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Προκειμένου να επιτεθεί στον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό έλεγε: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Ευλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού χρειάζονταν μόνο έξι μήνες, τι πήγε λάθος τρία χρόνια μετά. Τότε η κ. Δούρου ένιωθε θυμό για τη χαμένη ζωή. Σήμερα θρηνούμε 16…

Κι όμως χθες, επί ώρες, κατά την έναρξη του δράματος, η πολιτεία έδινε την εντύπωση του θεατή, η δε περιφέρεια και η κυβέρνηση παντελώς απούσες από το κάδρο, με τους πολίτες να δίνουν μόνοι τους τη μάχη της επιβίωσης.

Στην πραγματικότητα ήταν μία προαναγγελθείσα τραγωδία, με την Πολιτεία να μην αναλαμβάνει έγκαιρα δράση, παρότι όλοι ήξεραν το πρόβλημα, που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωνόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας, που είχαν επίγνωση της κατάστασης, όπως ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε ότι το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές! Σημείωσε δε ότι «εάν θέλουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάτι σωστό πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με την γραμματεία πολιτικής προστασίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να κάνουν μια μελέτη η οποία ταυτόχρονα θα προτείνει και τα έργα».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν εκ των υστέρων, αμήχανη και απλώς παρηγορητική. Μόνο αφού η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη και αφού είχαμε θρηνήσει θύματα, το Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη και εμφανίστηκαν οι υπουργοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρα από την κήρυξη της ημέρας εθνικού πένθους και τα συλλυπητήρια, ανακοίνωσε μέτρα για την επομένη της τραγωδίας, που απλώς προσπαθούν να κλείσουν κάποιες πληγές.

Η κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατέληξε στο καινοφανές συμπέρασμα ότι… «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»!!!

Να αποσείσει τις όποιες ευθύνες της περιφέρειας Αττικής επιχείρησε η Ρένα Δούρου, η οποία ζήτησε να… αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και τις καταστροφές και ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν», όπως δήλωσε.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε με παρεμβάσεις της, αλλά τήρησε χαμηλούς τόνους, έναντι της κυβέρνησης, τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο του δράματος και ενημερωνόταν συνέχεια. Δήλωσε δε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία. Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Στην κεντροαριστερά αποφάσισαν να αναβάλουν το ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών, σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twitter ότι «το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους» και έδωσε συγχαρητήρια «στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται».

Πηγή: protothema.gr
 

Exit mobile version