Με αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και την νέα γενιά έργων ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, σχεδιάζει να ανακουφίσει τον ΧΥΤΑ της Φυλής η Περιφέρεια Αττικής.
Όπως ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα για τα βιοπαπόβλητα, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, για τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή (πλην Γραμματικού που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο), ετοιμάζονται οι φάκελοι ώστε να προχωρήσουν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Προ ημερών προκηρύχθηκαν και οι μελέτες τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του κεντρικού τομέα και του Πειραιά.
Την ενεργοποίηση των έργων περιμένουν και οι ιδιώτες, προκειμένου να οργανωθούν οι συμμαχίες που θα αναπτύξουν οι εταιρείες για τα έργα απορριμμάτων. Το γεγονός μάλιστα ότι οι νέες μονάδες θα περιλαμβάνουν και την τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης βάζει στο παιχνίδι και νέους παίκτες και σίγουρα ομίλους που μέχρι σήμερα απείχαν από την διαχείριση των αποβλήτων. «Από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα καθοριστούν και οι συνεργασίες και οι συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό μεταξύ ισχυρών ομίλων της χώρας» παρατηρεί στέλεχος της αγοράς, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την ενεργειακή αξιοποίηση και την καύση απορριμμάτων.
Χθες πάντως σε παρέμβασή του στην ημερίδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έδειξε ότι η αποτέφρωση των απορριμμάτων είναι στην κυβερνητική ατζέντα τονίζοντας ότι πρέπει «να δούμε τι θα κάνουμε με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων για την οποία υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις».
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής θα «κουμπώσει» και με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ που εκτιμάται ότι ένα προσχέδιο θα είναι έτοιμο από Σεπτέμβριο. Πιο άμεσο βήμα αποτελεί η ενσωμάτωση και των νέων οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις στη χώρα μας.
Εκτροπή από την Φυλή του 40% των βιοαποβλήτων
Η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να εκτρέψει από τον ΧΥΤΑ της Φυλής το 40% των βιοαποβλήτων (υπολείμματα φαγητού, κλαδέματα κ.α) έως το 2025, με στόχο την επεξεργασία περίπου 320.000 τόνων από τους 750.000 τόνους που παράγονται κάθε χρόνο, σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Σήμερα ανακυκλώνεται μόλις το 8%, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω των στραγγισμάτων.
Η οργανωμένη επεξεργασία εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει και εκατομμύρια ευρώ στους δήμους από την μείωση δαπανών στις μεταφορές.
Μαζί με τις μονάδες, η Περιφέρεια σκοπεύει να γεμίσει κάθε γωνιά της πόλης με καφέ κάδους. Όμως το νέο ρεύμα ανακύκλωσης σηματοδοτεί πρόσθετο κόστος για τους δήμους και αυτή είναι μια παράμετρος που έβαλαν χθες στην ημερίδα και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, σύμβουλος διαχείρισης βιοαποβλήτων της Περιφέρειας και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), παραδέχτηκε ότι η άσκηση αυτή δεν είναι εύκολη. Όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα αναδιοργανωθεί η συλλογή ώστε να μην αυξηθεί το κόστος για του δήμους. Πρόσθετο προβληματισμό γεννούν και οι χωροθετήσεις μιας και μιλάμε για πολλές αποκεντρωμένες μονάδες. Για τη χωροθέτηση των μονάδων δήλωσε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς στην Αττική. Εμείς θα εξετάσουμε όλες τις θέσεις ώστε να βρούμε και τις νομικές λύσεις που είναι αναγκαίες ώστε να διευκολυνθούν τα έργα. Η αποκέντρωση θα ρίξει το κόστος και θα ανακουφίσει τη Φυλή».
Η ταφή ρυπαίνει όσο 26.000 αυτοκίνητα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μαυρόπουλος για τα βιοαπόβλητα. Όπως σημείωσε, οι 750.000 τόνοι βιοαποβλήτων που θάβονται στη Φυλή παράγουν ρύπους αντίστοιχους με 26.000 αυτοκίνητα ή τους ρύπους που δημιουργούνται για να ηλεκτροδοτήσουμε 20.000 νοικοκυριά.
«Κάθε τέσσερα χρόνια δημιουργούνται δύο πυραμίδες της Γκίζας» στη Φυλή, είπε χαρακτηριστικά. Με την επεξεργασία τους θα μπορούσε να υπάρξει ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους για φυτά, αύξηση της αντίστασης στη διάβρωση του εδάφους, βελτίωση της κατακράτησης ύδατος στο έδαφος, αύξηση της εδαφικής βιοποικιλότητας.
«Η χώρα μας εισάγει 800.000 τόνους λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά αξίας 260 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε 200.000 τόνους μόνο στην Αττική».
Ο κ. Μαυρόπουλος χαρακτήρισε άρτια την μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Φυλή, για την οποία αναφέρθηκε πως προχωρούν οι διαδικασίες ώστε το παραγόμενο προϊόν (κομπόστ) να λάβει πιστοποίηση, ενώ αντίστοιχες πιστοποιήσεις θα λάβουν και οι άλλες ΜΕΒΑ που θα δημιουργηθούν. «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την πρώτη πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα στην Ελλάδα» είπε ο περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια έχει ήδη εξοικονομίσει 20 εκατ. ευρώ για τα πρώτα έργα βιοαποβλήτων με στόχο να δαπανηθούν άνω των 50 εκατ. ευρώ
Υπέρμαχος του σχεδιασμού για πολλές αποκεντρωμένες μονάδες εμφανίστηκε ο κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να εξοικονομήσει από 15 έως 20 ευρώ τον τόνο για τους δήμους και να δημιουργήσει 250 – 300 θέσεις εργασίας.
Αναπτύσσοντας τα επιχείρηματά του, εξήγησε ότι με τις αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα γίνονται μικρές διαδρομές και επειδή κατασκευάζονται πιο εύκολα, έχουν χαμηλότερο επενδυτικό κόστος, δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, επανέλαβε την δυσμενή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλους τους δείκτες διαχείρισης αποβλήτων. Όπως είπε είμαστε κάτω από το 20% στην ανακύκλωση όταν στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70%. Το ποσοστό της ταφής είναι 80% στην Ελλάδα και στην Γερμανία είναι 1%, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποίηση. Κατά τον κ. Χατζηδάκη σήμερα λειτουργούν 5 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, κατασκευάζονται άλλες 7 και έχουν δημοπρατηθεί άλλες επτά. Φέτος θα δημοπρατηθούν 17 επιπλέον μονάδες.