search icon

Ελλάδα

Έρευνα διαΝΕΟσις: Οι 6 προτάσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη - Ποια η πορεία της οικονομίας εάν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις

Η μεγάλη κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να κρατήσει για πολύ καιρό και οπωσδήποτε κάνει την προσπάθεια της χώρας μας να βρεθεί σε μια τροχιά ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, μετά από μια δεκαετή κρίση, ακόμα πιο δύσκολη, διαπιστώνει έρευνα της διαΝΕΟσις.

Η έρευνα υπό τον τίτλο «Επανεκκίνηση της Ελληνική Οικονομίας. Ταμείο Ανάκαμψης και Δημοσιονομικές Προοπτικές» και τον συντονισμό του καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη χαρακτηρίζει ως νέα ευκαιρία το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το προϋπάρχον νέο ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, καθώς όπως αναφέρει, δημιουργούν μια εξασφαλισμένη και στοχευμένη εισροή κεφαλαίου, πρωτοφανή για τη χώρα μας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ. Τα περίπου 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μάλιστα, προορίζονται για επενδύσεις και χρηματοδότηση κλάδων της οικονομίας που έχουν άμεση σχέση με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η αξιοποίηση του είναι μια τεράστια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Η έρευνα χαρτογραφεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βαθύτερη κρίση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή:

1) η οικονομία της βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, οι οποίες εξαρτώνται από την εγχώρια και διεθνή ζήτηση και
2) οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δύσκολα αντέχουν παρατεταμένες πιέσεις ρευστότητας.

και  καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής ενώ αποτυπώνει σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Επενδύσεις σε υποδομές και παραγωγή, στους τομείς που ορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (πράσινη οικονομία, ψηφιοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού κλπ.).
  • Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων να μην ξεπερνά το 1,5%, μετά τη λήξη της αναστολής. Τα περίπου €4 δισ. ετησίως που θα προκύπτουν από τη μείωση του παλαιού στόχου (3,5%) θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων, εισοδηματικές παρεμβάσεις, ενίσχυση αμυντικών δαπανών κ.ά.
  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με μια σειρά από παρεμβάσεις που μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος εργασίας (ομογενοποίηση διατάξεων υπολογισμού των παροχών, κεφαλαιοποιητικός πυλώνας, προσωπικός λογαριασμός ασφάλισης για κάθε πολίτη).

Πώς θα αλλάξει η πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Η έρευνα αποτυπώνει σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα σενάρια:

Exit mobile version