search icon

Ελλάδα

Έρχονται αλλαγές στα ΕΠΑΛ – Δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για τα κρούσματα βίας

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ειδική Δομή υποστήριξης -  Σε κάθε σχολείο θα ορίζεται ένας αρμόδιος εκπαιδευτικός, ειδικά επιμορφωμένος που θα ασχολείται με το θέμα της βίας

Χάος και βία στα ΕΠΑΛ. Τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βίας με θύματα μαθητές και εκπαιδευτικούς και θύτες συμμαθητές τους προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και έχουν σκορπίσει τον φόβο στα παιδιά και τους γονείς. Η ένταση είναι τέτοια σε κάποιες περιπτώσεις οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «μου έριξε δύο μαχαιριές», «με χαράκωσε με κλειδί», «ανήλικος μαθητής ξυλοκόπησε 15χρονο σε σχολείο» ενώ πριν από μερικές ημέρες ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, όταν, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, μια 16χρονη έσβησε το τσιγάρο που κάπνιζε στο αριστερό μάτι μιας άλλης μαθήτριας.

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ειδική Δομή υποστήριξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε κάθε σχολείο θα ορίζεται ένας αρμόδιος εκπαιδευτικός, ειδικά επιμορφωμένος που θα ασχολείται με το θέμα της βίας. Όπως καταγγέλλει στο «protothema.gr», ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης «το υπουργείο Παιδείας έχει εγκαταλείψει τα ΕΠΑΛ στην μοίρα τους. Δράσεις, όπως η ύπαρξη ψυχολόγου στα ΕΠΑΛ και δημιουργία μοντέρνων ειδικοτήτων δεν στηρίχθηκαν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ΕΠΑΛ» Ο κ. Κοτσυφάκης, ο οποίος έχει εργασθεί χρόνια στον χώρο των ΕΠΑΛ και προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ ενώ τα σχολεία έχουν υποβαθμιστεί και αφέθηκαν να απαξιωθούν καθώς δεν στηρίζονται».

Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους, σε ένα σχολικό περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα, λόγω των φαινομένων βίας που έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη χώρα λειτουργούν 400 ΕΠΑΛ με 14.000 εκπαιδευτικούς και 110.000 μαθητές.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι στα ΕΠΑΛ φοιτούν και μαθητές που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί να εκφοβίσουν μικρότερους μαθητές. Επίσης μία άλλη διάσταση του ζητήματος είναι, όπως παρατηρούν εκπαιδευτικοί ότι σε αρκετά ΕΠΑΛ υπάρχει ανισοκατανομή αγοριών –κοριτσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρέες αγοριών κυρίως που ασκούν μπούλινγκ. Από την άλλη δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία «πρωταγωνιστούν» κορίτσια που έχουν επιτεθεί με μάλιστα με βάναυσο τρόπο σε συμμαθήτριες που έφθασαν να νοσηλευτούν μέχρι και σε νοσοκομείο.

Μία άλλη πτυχή του θέματος είναι ότι αυτοί που φοιτούν στα ΕΠΑΛ δεν προέρχονται από την ίδια γειτονιά, όπως στα υπόλοιπα σχολεία ούτως ώστε να είναι γνωστοί μεταξύ τους, πράγμα που σε ένα βαθμό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά προέρχονται από διάφορες περιοχές κάθε πόλης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version