search icon

Ελλάδα

Έρχεται ο ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Πώς θα διευκολύνει τους πολίτες η εφαρμογή myHealth

Όλα τα ιατρικά δεδομένα στο κινητό μας τηλέφωνο

Τις ημέρες που άνοιξε η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δέχτηκε σημαντικό όγκο τηλεφωνημάτων.

Οι συνεργάτες του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη (φωτογραφία) συνομίλησαν με εκατοντάδες απορημένους πολίτες οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους ενώ δεν γνώριζαν ότι υπάγονται στις ευπαθείς κατηγορίες.

Η πρώτη εύκολη υπόθεση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος παρατηρώντας αυτή την κατάσταση ήταν ότι «έκανε λάθος το σύστημα» – φαινόμενο διόλου σπάνιο για την προηγούμενη ψηφιακή εποχή της Ελλάδας. Οχι όμως -τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- για την ψηφιακή εποχή στην οποία έχει ήδη περάσει η χώρα. Τελικά, το σύστημα είχε δίκιο: οι πολίτες δεν γνώριζαν ότι κατά το παρελθόν τούς είχε συνταγογραφηθεί φάρμακο για κάποια από τις νόσους και τα προβλήματα υγείας που αξιολογήθηκαν ως λόγοι προτεραιοποίησης.

Αυτό είναι μόνο ένα πρόσφατο περιστατικό μιας γενικότερης διαπίστωσης: ότι ο πολίτης δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την υγεία του, διότι δεν έχει πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να θεραπεύσουν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς τέθηκε στη διάθεση των πολιτών το myHealth.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που αποσκοπεί ακριβώς στο να ξανακάνει τους πολίτες «κύριους των ιατρικών τους δεδομένων». Η εφαρμογή είναι σχετικά απλή στη σκέψη της: αυτά τα στοιχεία που βλέπει ο γιατρός στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση να μπορεί να τα βλέπει και ο πολίτης από το κινητό του. Ετσι, η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα προβάλλει στον χρήστη όλα εκείνα τα δεδομένα που καταχωρούνται στον ΑΜΚΑ του.

Αυτό προς το παρόν μεταφράζεται σε συνταγές και παραπεμπτικά – είτε αυτά έχουν εκδοθεί έγγραφα, είτε άυλα. Επιπλέον, η υποδομή της εφαρμογής έχει ήδη προβλέψει την εμφάνιση και των ιατρικών βεβαιώσεων. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη πάνω στη γενική φιλοσοφία που έχει καθιερώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ταυτοποίηση θα γίνεται με τους κωδικούς στο Taxisnet.

Μοναδική προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει κάποιος την εφαρμογή είναι να εγγραφεί (ή να έχει ήδη εγγραφεί) στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Το myHealth αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γονείς, καθώς θα εμφανίζει όχι μόνο τα δικά τους δεδομένα, αλλά και τα αντίστοιχα των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους – αυτονόητα μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Τέλος, η εφαρμογή θα διαθέτει και μία επιπλέον λειτουργία πέραν του αρχείου, καθώς θα παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει στο κινητό του ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε νέα συνταγή, βεβαίωση ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ του. Τα μέχρι στιγμής κανάλια ενημέρωσης (SMS και email) που καταχωρούνται στην άυλη συνταγογράφηση παραμένουν σε πλήρη λειτουργία.

Οι ειδοποιήσεις έρχονται να τα συμπληρώσουν με ένα πιο σύγχρονο κανάλι, το οποίο θα είναι σχεδιασμένο ακριβώς για την αποστολή του. Οπως έχει αναφέρει αρκετές φορές ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το myHealth θα αποτελέσει «το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας», η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει το σύνολο της ιατρικής πληροφορίας για κάθε πολίτη.

Στην τελική του εκδοχή, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις, ακτινολογικούς ελέγχους και πολλές ακόμα διαδικασίες η ψηφιοποίηση της καταγραφής των οποίων ακόμα εκκρεμεί.

Διαβάστε ακόμη: 

Πού οφείλεται ο 11ήμερος καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα – Εξι κρίσιμες ερωταπαντήσεις

Οι «κυνηγοί» ακινήτων εγκαταλείπουν το Λονδίνο – Πού σπεύδουν να αγοράσουν

Φωτιά στην Αττική: Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στις καμένες περιοχές – Συνεχείς οι περιπολίες

Exit mobile version