Ηχηρό ράπισμα στις μεθοδεύσεις του προεδρείου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τον έλεγχο της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία αποτελεί η γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο νομικό όργανο απάντησε πως η επιτροπή Θεσμών όχι μόνο μπορεί να εξετάσει τις ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αλλά έχει υποχρέωση να το κάνει από την στιγμή που η απαραίτητη μειοψηφία (2/5) έχει καταθέσει σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα, τα βασικά αποσπάσματα της γνωμοδότησης αναφέρουν:
– Η εξέταση υπόθεσης και η ακρόαση προσώπων αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την στιγμή που το αιτούνται τα 2/5 των μελών της επιτροπής
– Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εκτελεί αυτοτελώς κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν έχει σχέση εάν εκκρεμούν και άλλες ελεγκτικές διαδικασίες
– Η υπόθεση δεν αφορά την επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων που έχει οριοθετημένο έργο.
– Αντιθέτως, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και μπορεί να ελέγξει την υπόθεση καλώντας οποιοδήποτε κρατικό αξιωματούχο ή απλό πολίτη
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στις 30 Ιανουαρίου η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου κατέφυγε για μια ακόμα φορά σε μεθοδεύσεις και άγαρμπους τακτικισμούς προκειμένου να αποκρούσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αφού εξάντλησε κάθε κοινοβουλευτικό τερτίπι προκειμένου να αποφύγει την κλήση για ακρόαση του Πάνου Καμμένου έσπευσε να υποστηρίξει πως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι αρμόδια για τα ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Να σημειωθεί ότι την πρώτη φορά, όταν η υπόθεση της πώλησης βλημάτων ταλάνιζε την κοινή γνώμη, η πρόεδρος «ακύρωσε» το σχετικό αίτημα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συνταχθεί με τον ορθό τρόπο. Όταν η αντιπολίτευση επανέφερε γραπτώς το αίτημα για κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκομένων η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως η υπόθεση αφορά πώληση υλικού και όχι αγορά και άρα δεν εντάσσεται στον περι προμηθειών νόμο. Όταν δε, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διέψευσε την πρόεδρο, εξηγώντας ότι ο νόμος για τις προμήθειες περιλαμβάνει και αγορές και πωλήσεις, η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέφυγε στο επιχείρημα της αναρμοδιότητας της επιτροπής να ερευνά υποθέσεις του υπουργείου αμύνης.
«Στον βωμό της σκοπιμότητας να προστατευτεί ο κ. Καμμένος μην καταστρέφετε την θεσμική οργάνωση του κράτους δικαίου. Βάλτε τα στήθη σας και προστατέψτε τον κ. Καμμένο αλλά μην εξευτελίζετε τους Θεσμούς» ανέφερε τότε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να εξηγήσει πως αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας (2/5) να καθορίζει το περιεχόμενο συνεδριάσεων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Η ανάγνωση του Κανονισμού εκ μέρους σας κατατείνει στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Παίζετε με τον Κανονισμό. Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί το κόμμα σας να είναι ξανά μειοψηφία;» τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο. «Βεβαίως αυτά είναι κυμαινόμενα. Απορρίπτω το αίτημα σας λόγω αναρμοδιότητας. Η αρμοδιότητα για το θέμα σας ανήκει στην επιτροπή εξοπλισμών». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιάννης Τραγάκης επισήμανε «η επιτροπή υπέστη μείωση ανευ προηγουμένου του κύρους της. Είμαι 20 χρόνια στην επιτροπή. Με την τοποθέτησή σας καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής λέγοντας ότι η επιτροπή δεν έχει δικαιώματα παρά όσα της παρέχει η Διάσκεψη των Προέδρων. Με νομικιστικούς όρους και καθυστερήσεις επιχειρείτε να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε την ακρόαση των υπουργών και των εμπλεκομένων. Με την συμπεριφορά σας ακυρώνετε το δικαίωμα της μειοψηφίας.
«Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στα καθήκοντά μας. Τι να κάνουμε;» αντέτεινε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως το θέμα έχει «εξαντληθεί» και γι αυτό δεν έχει νόημα να συζητηθεί περαιτέρω.
Τελικά, η πρόεδρος πετώντας για μια ακόμα φορά την μπάλα στην εξέδρα και προκειμένου να αποφύγει πάση θυσία την κλήτευση του κ. Καμμένου είπε πως θα απευθύνει νέο ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δεσμεύσεις ως προς την κλήτευση προσώπων.
«Θα στείλω ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής και η απάντηση θα ενεργοποιήσει έναν αντικειμενικό διάλογο για το αν η επιτροπή μας μπορεί να καλεί εδώ όποιον ζητούν τα 2/5» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: protothema.gr