Σε… αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να βελτιωθούν οι χρόνοι στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, ένα μεγάλο «στοίχημα» που έχει τεθεί για τη νέα χρονιά.
Η Αριστοτέλους έχει σχεδιάσει ένα πλάνο παρεμβάσεων το οποίο ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται πριν δύο μήνες και προχωρά περισσότερο δυναμικά ήδη από την αρχή του 2025. Χθες το απόγευμα, μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσαν εκτενώς τον Πρωθυπουργό για τις επικείμενες αλλαγές, με τη συνάντηση να αποδεικνύει την προτεραιότητα που λαμβάνουν εφημερίες και επείγοντα για την κυβέρνηση.
Τις τελευταίες ημέρες το διαχρονικό πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στις εφημερίες των νοσοκομείων έχει φανεί εμφατικά αφού ολοένα και περισσότεροι πολίτες επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με έντονη συμπτωματολογία ή επιπλοκές αναπνευστικών λοιμώξεων που είναι σε μεγάλη έξαρση. «Δουλεύω πάνω από τέσσερις μήνες με όλη την ομάδα επάνω σε αυτό. Έχουμε καταγράψει το πρόβλημα, έχουμε σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί ο μέσος όρος εφημερίας, τα έχουμε βάλει σε μία σειρά – πρόκειται για 25 διαφορετικά μέτρα – τα οποία θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του (Action24).
Πρόσθεσε δε πως ακόμη και τα καλύτερα συστήματα υγείας της Βόρειας Ευρώπης έχουν αναμονή 4 με 4,5 ώρες. «Δεν υπάρχει αναμονή μηδέν στο νοσοκομείο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, βέβαια, και πρωτίστως της Αττικής, οι αναμονές στην εφημερία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 8 ώρες και σε αρκετές περιπτώσεις οφείλονται στις ελλείψεις κρίσιμων ειδικοτήτων, καθώς και στην καθυστέρηση για έκδοση αποτελεσμάτων εξετάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν συγκεκριμένα μέτρα. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου άλλαξαν οι ομάδες νοσοκομείων που εφημερεύουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με σκοπό την καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Επίσης, αυξήθηκαν οι πρωινές εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν γενική εφημερία. Οι πρώτες αυτές παρεμβάσεις έχουν φέρει μια μικρή μείωση στην προσέλευση κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας συγκεκριμένων νοσοκομείων.
Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων στο δημόσιο τομέα Υγείας. Στόχος είναι από τη μία η μείωση της ανεργίας εγγεγραμμένων ανέργων με χαμηλή εξειδίκευση, ιδίως μακροχρόνια ανέργων και νέων. Από την άλλη, η ενίσχυση των ΤΕΠ με τραυματιοφορείς, μια επαγγελματική κατηγορία κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία των επειγόντων.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, Κωνσταντοπούλειο) το ηλεκτρονικό σύστημα για την καταγραφή των αναμονών στις εφημερίες. Μέσω ενός QR code θα υπάρχει η δυνατότητα real time αποτύπωσης των χρόνων αναμονής σε κάθε στάδιο της εφημερίας. Πρόκειται για την παρέμβαση με το λεγόμενο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», το οποίο θα βοηθήσει την ηγεσία του Υπουργείου να έχει ακριβή εικόνα σε ποια σημεία των ΤΕΠ «κολλάνε» οι ασθενείς.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr