search icon

Ελλάδα

Επίδομα μητρότητας: Τι αναφέρει η τροπολογία για τα ομόφυλα ζευγάρια (vid)

Κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

Κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ η τροπολογία για για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αγρότισσες.

Το επίδομα ισούται με 780 ευρώ (όσο ο κατώτατος μισθός), ισχύει για εννέα μήνες και αφορά πλέον όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές. Προϋπόθεση για τη λήψη του είναι η μητέρα να είναι ασφαλιστικά ενήμερη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.

Η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Ειδικά για περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον ΕΦΚΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Στην περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.

Διαβάστε ακόμη  

Ναθάνιελ Ρότσιλντ: Το κακό παιδί που έγινε «χρυσός» κληρονόμος και λατρεύει την Ελλάδα (pics)

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα μεγάλων ανατροπών και… αναστολών (pics) 

Το μεγαλύτερο πείραμα της Silicon Valley ξεκίνησε: Τι είναι το «dogfooding» – Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version