search icon

Ελλάδα

Επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»: Καμία ενεργή κατάληψη σε ΑΕΙ

«Ετσι θα προχωρήσουμε» λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης - Η εκκένωση της Νομικής σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής στις καταλήψεις που είχε εξελιχθεί σε «θεσμό» εδώ και 50 χρόνια - Είναι η πρώτη φορά που όλες οι σχολές είναι ελεύθερες στους φοιτητές

Καμία ενεργή κατάληψη δεν υπάρχει πλέον σε πανεπιστημιακό ίδρυμα καθώς η επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες αίθουσες ή γραφεία σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως το γραφείο του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, οι οποίες ωστόσο δεν εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Η εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή της Αθήνας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφασίστηκε και εκδηλώθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε, και αυτό έγινε γιατί η συγκεκριμένη κατάληψη είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους.

Είχαν προηγηθεί από την αρχή του χρόνου 11 αστυνομικές επιχειρήσεις σε χώρους πανεπιστημίων, πέντε εκκενώσεις μεγάλων καταλήψεων και 15 αποτροπές πάρτυ σε χώρους ιδρυμάτων, ενώ οι αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων συνέλαβαν 77 άτομα που οδηγήθηκαν στην κρίση της Δικαιοσύνης.

Οι καταλήψεις που εκκενώθηκαν ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Γεωπονικό, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Καποδιστριακό, αλλά και στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Αθήνας στου Ζωγράφου, όπου δωμάτια είχαν καταληφθεί εδώ και χρόνια και τα χρησιμοποιούσαν οποιοιδήποτε άλλοι, ακόμη και μέλη συμμοριών, παρά οι δικαιούχοι στέγης φοιτητές. Πλέον όλα τα δωμάτια έχουν αποδοθεί στους φυσικούς τους χρήστες.

Για την Κατεχάκη, όμως, έχει τεθεί και ένα ακόμη στοίχημα, που αφορά την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων μέσω της αποτροπής των πάρτυ που διοργανώνονται σε αυτούς και τις περισσότερες φορές καταλήγουν επεισοδιακά.

«Ετσι θα προχωρήσουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προσθέτει: «Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, οπότε τα πανεπιστήμια θα έχουν αποδεσμευτεί από εκδηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία και τις αρχές τους».

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Αστυνομία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η κατάληψη της Νομικής είχε στοιχεία υψηλής επικινδυνότητας. Έγιναν 28 συλλήψεις, οι 9 εκ των οποίων ήταν αλλοδαποί

 

Η εκκένωση της Νομικής

Η περίπτωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή της Αθήνας, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όμως, είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους από τις καταλήψεις που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Αστυνομία, όπως ειπώθηκε δημοσίως από στελέχη της, ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη κατάληψη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι στόχος των καταληψιών ήταν να δημιουργήσουν σκηνικό αντίστοιχο εκείνων στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί αμέσως η κατάσταση, προτού εδραιωθεί, ενισχυθεί και γίνει παράδειγμα για ανάλογες καταλήψεις και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη στιγμή, μάλιστα, που η προηγούμενη εξεταστική είχε περάσει από σαράντα κύματα λόγω των καταλήψεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με αυτά τα χαρακτηριστικά η κατάληψη στη Νομική κρίθηκε «επικίνδυνη». Μέσα σε ελάχιστες ώρες οι καταληψίες είχαν στήσει σκηνές, είχαν ανοίξει τεράστια πανό με συνθήματα όπως «Νίκη στην παλαιστινιακή αντίσταση» και «Κάτω τα χέρια από τη Ράφα, ανήκει στην αντίσταση» και είχαν εγκαταστήσει ένα άτυπο συντονιστικό κέντρο, στοιχεία που δείχνουν την προετοιμασία που είχε προηγηθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version