Σε ταυτόχρονες έρευνες που διέταξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 14 κράτη – μέλη της Ε.Ε., για την εξιχνίαση διασυνοριακής απάτης περί του Φ.Π.Α., ύψους 2,2 δισ. ευρώ συμμετείχε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο διασυνοριακής έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Πορτογαλίας) με την κωδική ονομασία «ADMIRAL», κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχε σε επιχειρησιακή δράση που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.
Σκοπός των ερευνών ήταν η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία τουλάχιστον από το 2017 είχε συστήσει σε χώρες του εξωτερικού, μια διαδοχική αλυσίδα εταιριών που στόχευαν στην πώληση σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξοπλισμού πληροφορικής, με σκοπό να αποφευχθεί η καταβολή του Φ.Π.Α., που οφείλεται για την πώληση των ειδών στους τελικούς πελάτες, με εκτιμώμενη συνολική ζημία ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, υπό την εποπτεία Έλληνα Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας επιτόπιες έρευνες σε σπίτια στα Νότια Προάστια Αττικής και σε έδρα επιχείρησης στην Αθήνα, όπου υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες για την ύπαρξη αποδείξεων αναφορικά με την διενεργούμενη έρευνα από τις πορτογαλικές αρχές για φορολογική απάτη.
Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet και συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα οποία εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την εξαγωγή των δεδομένων που σχετίζονται με την διερευνώμενη υπόθεση.
Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό θα υποβληθεί στο ελληνικό γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η Europol και οι εθνικές αρχές αντιμετώπισαν ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης στο οποίο συμμετείχαν περίπου 9.000 εταιρείες. Αυτή η αλυσίδα περιλάμβανε εταιρείες που ενεργούσαν ως προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και άλλες που πουλούσαν αυτές τις συσκευές στο Διαδίκτυο ενώ διεκδικούσαν επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές αρχές πριν στείλουν αυτά τα έσοδα στο εξωτερικό και εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol, αυτό το λεγόμενο καρουζέλ του ΦΠΑ κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 50 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλές εταιρείες με έδρα σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της ΕΕ εμπλέκονται σε αυτήν την απάτη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EPPO .
Διαβάστε ακόμη
Lloyd’s List: Οι 13 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο