Aπορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά από τρεις ημέρες έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή, η οποία συζήτηση κορυφώθηκε με τη μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Βουλή των Ελλήνων καταψήφισε με ψήφους 127 «υπέρ» και 153 «κατά» , ωστόσο η κυβέρνηση δεν βγήκε αλώβητη από τη δοκιμασία της ψηφοφορίας, καθώς ο Δημήτρης Καμμένος ψήφισε θετικά, ο οποίος και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Απείχαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, που αποχώρησαν από τη διαδικασία, ένας βουλευτής της ΧΑ και οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιαντώνης ψήφισε «ναι», συντασσόμενος με την άποψη της ΝΔ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος κάνοντας την αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή, σημείωσε: «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών”, τονίζει ο ίδιος αξιωματουχος”, ενώ για τη στάση του κ. Δημήτρη Καμμένου επισημαίνει “η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής».
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη και τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Κοτζιά
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή πλέον για τα πάντα» ενώ άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς σε οικονομία και εθνικά θέματα. Οι Έλληνες αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτή την ανεύθυνη κυβέρνηση, συνέχισε. Εξήγησε και γιατί κατέθεσε την πρόταση μομφής τώρα: για να θέσουμε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ αύριο. «Ο καθένας ξεχωριστά ψηφίζοντας ναι βγάζει εισιτήριο για τις Πρέσπες. Χωρίς επιστροφή, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό εστίασε στους ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Πάνο Καμμένο. Λένε ότι διαφωνούν, αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, ανέφερε. Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης και στους δυο σας, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Αυτός ο άνθρωπος που είδατε πριν από λίγο στο βήμα είναι ο υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και μόνο για αυτή τη μνημειώδη ομιλία άξιζε η πρόταση μομφής. Τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού αυτή η αίθουσα δεν έχει ξαναδεί. Αν και δεν είναι εδώ να ακούσει. Έφυγε αμέσως. Αναρωτιέμαι γιατί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπάρχουν και ανάγκες παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής…
Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βάλουν οι εκλογές τέλος στην καταστροφική πορεία σας, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είστε έτοιμος να υπογράψετε μία συμφωνία που για εμένα αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» τόνισε και επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα έπρεπε να τον ανησυχούν τα καλά λόγια από το εξωτερικό.
Τσίπρας: «Ανεύθυνη η στάση σας»
Η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο μέσω της χρήσης αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών όσο και με το αφήγημα ότι η ΝΔ τρέφει με την πολιτική της το φίδι του φασισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της ΝΔ στο μακεδονικό, ενώ και πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, μέσω των εγγράφων ανέφεραν ότι αυτά που σήμερα η ΝΔ καταγγέλλει, μέλη της προηγούμενων κυβερνήσεων τα αποδέχονται κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε. «Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: “Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά» και η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι γίνεται επιλεκτική και αποσπασματική χρήση απορρήτων εγγράφων,, καταθέτοντας παράλληλα τρία με απόρρητα κείμενα που όπως επισήμανε δικαιώνει τις θέσεις της.
«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Καμμένος: Ο Τσίπρας δεν έχει πάρει εντολές από κανέναν και γι’ αυτό είμαστε μαζί
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος είπε πως επιμένει στη θέση του να μην υπάρχει όνομα με τον όρο Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, ο οποίος προανήγγειλε καταψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά ότι θα κάνει ο,τιδήποτε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία. Απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής -σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας οτι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα- είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».
Γεννηματά για Σκοπιανό: Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες
«Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, στους θεσμούς, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα» υπογράμμισε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για επιπολαιότητα την ώρα που ο ελληνισμός αντιμετωπίζει νέες απειλές από την Τουρκία. «Είστε θλιβερή μειοψηφία, είστε επικίνδυνοι για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή που υποκύπτει στις πιέσεις, συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις, για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσει ο ελληνικός λαός γιατί εμάς αφορά» τόνισε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ. «Ο κ. Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση, αλλά και για τον διχασμό της κοινωνίας» ανέφερε, εστιάζοντας στις ευθύνες του πρωθυπουργού.
Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Τη θέση του υπέρ της συμφωνίας επανέλαβε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Κύριε Κοτζιά θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς για όλα τα έγγραφα. Να μην κάνετε επιλεκτική χρήση», είπε. ο δίλημμα είναι ξεκάθαρο, είπε: θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την πορεία της; «Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» συνέχισε. Στήριξε τη συμφωνία, αλλά προσέθεσε ότι η γλώσσα θα έπρεπε να είναι «μακεντόνσκι» και η ιθαγένεια θα έπρεπε να είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».
Λεβέντης: «Αύριο μπορεί να είστε υπόλογος, κατηγορούμενος κ. Κοτζιά»
«Αύριο μπορεί να είστε υπόλογος, κατηγορούμενος κ. Κοτζιά», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει, καθώς δεν έχει προηγηθεί απόφαη του ΚΥΣΕΑ ή του υπουργικού συμβουλίου. Κάθε ένας που βάζει υπογραφή ενάντια στη θέληση του λαού είναι υπόλογος, προσέθεσε. «Τελείωσε η εποχή που ο ένας «καθάριζε» τον άλλο και υπήρχε ατιμωρησία» είπε χαρακτηριστικά.
Σαμαράς: Ο λαός σας λέει να μην πουλήσετε τη Μακεδονία – Θα λογοδοτήσετε!
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι «εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Εσείς τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα. Χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με μυστική διπλωματία, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή, χωρίς καμία νομιμοποίηση”. Εγώ δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Το δημιούργησαν ο Στάλιν και ο Τίτο, αλλά για αυτό ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε τίποτα». Απάντησε και στην κριτική ότι δεν αντέδρασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. «Εγώ πέτυχα να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια, τόνισε και χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχετικά επιχειρήματα. Υπενθύμισε σε όλους ότι δεν έχει χειριστεί το θέμα από το 1992. Και ότι τις ενστάσεις που είχε θέσει τις έχουν αποδεχτεί και στον ΟΗΕ. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα με προσωρινό όνομα, ποτέ στο παρελθόν δεν υποχρεώθηκε χώρα να διαπραγματευτεί το όνομά της με μια γειτονική« προσέθεσε. «Αυτό το κατάλαβαν και οι Σκοπιανοί που ενδιαφέρονται κυρίως για το πως θα τους λέμε εμείς. Εμείς τον αλυτρωτισμό δεν τον νομιμοποιήσαμε ποτέ. Εσείς τον νομιμοποιείτε τώρα».
Πηγή: protothema.gr